Přeskočit na hlavní obsah

Sobota 12.9.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

v sobotu nejen v Minsku proběhly ženské pochody. V Minsku se sešlo více než 10 000 žen. Dámy vyšly s portréty kolegyň zadržených v minulých dnech. Hned na začátku se je OMON snažil rozehnat. Postupovali proti nim dost brutálně, kolem stovky jich bylo zadrženo! Ženy se scházely v různých místech Minsku a šly do centra v několika průvodech, které se spojily. Při útoku OMON nebo zatarasení cesty se otočily a vydaly se jinudy… Ženy opět prokázaly velkou odvahu a odhodlání. OMONovci chodí do akcí zásadně se zakrytými tvářemi. V posledních dnech jim začali lidé – a převážně ženy – během zadržování masky strhávat. Dokonce se tak podařilo několik žen vytrhnout z rukou ozbrojenců a zabránit tak jejich zadržení. Pokud se totiž podaří masku strhnout, OMONovec pak rychle uteče. Demonstranti se ho snaží rychle vyfotit, aby existovala databáze konkrétních lidí, kteří se přímo podíleli na násilí.

Někteří rodiče se nebojí chodit na demonstrace i s malými dětmi, jiní to neriskují. Matky s malými dětmi, které se nemohly zúčastnit pochodu, se rozhodly podpořit protesty alespoň formou, kterou zvládly – viz dvě fotky v příloze.

V běloruštině pro hlavní město často užívají starší název „Mensk“. Dnes po odvážném ženském pochodu se objevil žertovný návrh přejmenovat město na z „MENsk“ na „WOMENsk“ :-)

Brutalita „pořádkových sil“ je stále častěji srovnávána s brutalitou gestapa (viz foto v příloze).

Sviatlana Cichanouska vydala výzvu k silovým jednotkám, aby zastavily násilí:„Žádám pořádkové síly, aby přestaly. Brzy se budete stydět za to, co dnes děláte. Násilí páchané na ženách je odporné. Chci vás varovat, že každý, kdo spáchá trestné činy proti pokojným demonstrantům, ponese odpovědnost. Máte šanci postavit se na stranu národa a neřídit se nezákonnými rozkazy.“

Milá Volha Sieviaryniec po celou dobu manželova uvěznění zažívá neuvěřitelnou solidaritu. Lidé jí pomáhají jak fyzicky, tak materiálně. Dnes napsala na FB: „Dnes nám doručovací služba přinesla dárky od kouzelných neznámých. ❤ Drazí, prosím ozvěte se, velmi moc vám chci poděkovat. V takových chvílích nemohu zadržet slzy – jaká laskavost a láska je v srdcích našich lidí!“ V příloze je fotka dárku, který Volha s Francyškem dostali.

Lukašenko dal příkaz stáhnout armádu od západní hranice. Dospěl k závěru, že její pobyt tam přichází příliš draze…

Byl zveřejněn dokument obsahující informace o více než 1140 osobách, které vyhledaly lékařskou pomoc po zásazích OMONu 9. a 10. srpna na ulicích nebo po propuštění z věznice Akrescina. Dokument obsahuje i diagnózy a popisy zranění obětí. Mezi diagnózami je například: střelná rána do břicha, proděravění tenkého střeva; otevřené poranění hrudníku, traumatický šok; zranění stehna výbuchem miny, mozkolebeční trauma, poranění měkkých tkání hlavy; střepinové poranění krku, pravého předloktí; chemické popáleniny spojivek obou očí; zlomenina základny nebo klenby lebeční; zlomenina horní čelisti a řezná rána obličeje; otevřená traumatická zlomenina lícní kosti; tržná rána levého obočí, hematom horního a dolního víčka levého oka, hematom levého obočí; traumatická perforace blány bubínku pravého ucha, zranění pravého kolenního kloubu, řezná rána pravé podkolenní oblasti. Lukašenko opakovaně tvrdí, že většina demonstrantů byla opilá a zdrogovaná. Podle lékařských zpráv byl alkohol v krvi nalezen u 60 osob.

Kdybyste si chtěli poslechnout velmi dobrou promluvu Sviatlany Cichanouské na ekonomickém fóru v Karpaczy, najdete ji např. zde https://www.facebook.com/watch/?v=342198673804425&extid=GzT9xj9MPJMudqI6 (v angličtině s běloruskými titulky).

V neděli ve 14.00 běloruského času začne „Pochod hrdinů“. Jak napsal jeden bratr, „běloruskými hrdiny této doby jsou chlapci, kteří zemřeli ve jménu svobody, ženy, které se nebojí stát tváří v tvář OMONu, Maryja Kalesnikava, která odmítla deportaci z Běloruska a dostala se kvůli tomu do vězení, vodní záchranáři, kteří zachraňovali demonstranty, komunální a požární služby, které odmítají sundávat národní vlajky, novináři, do kterých střílejí a zbavují je akreditací, dýdžejové, kteří na provládní demonstraci pustili píseň protestu, všichni, kdo stále sedí ve vězeních.“

Pán vám žehnej.




















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.