Přeskočit na hlavní obsah

PR Benešova stojí na pevných stavebních základech

Město Benešov se dnes na svých stránkách pochlubilo třetím místem v parametru zindex, což je jakési "hodnocení zadavatelů veřejných zakázek".
Třetí místo v kategorii Malá města za období 2015-2017.
Nevím, jaké jsou přesně metriky toho hodnocení, ale jako příklad transparentního a otevřeného soutěžení zakázek současným vedením Města Benešov jsem níže zpracoval kauzu Redblock.

Už to bude brzy rok, co Město Benešov "vysoutěžilo" a podepsalo smlouvu se společností Redblock Project s.r.o.
Smlouvu na „poskytováni poradenských a organizačních služeb v oblasti public relations a public affairs“.
Zveřejněna v Registru smluv: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/3227086.
Postupné plnění smlouvy se skládá ze „zpracování analýzi za 300 500,- Kč a následně měsíční paušál 50 000,- Kč“ (je to ve smlouvě takto s tou hrubkou).
Finanční plnění je tedy, s ohledem na délku trvání smlouvy (do 31.12.2018) minimálně na úrovni 900 500 Kč bez DPH, protože není přesně určen termín na vyhotovení analýzy, není jasné, od kdy byl účtován paušál, teoreticky mohla být analýza vyhotovena rychleji, než by šlo u takovéto činnosti předpokládat a finanční plnění by tak bylo vyšší (např. o 100 000 Kč).
Ze smlouvy ani jasně nevyplývá konkrétnější předmět plnění, možnost kontroly kvality apod.
Nicméně, toto již bylo diskutováno na jednáních Zastupitelstva města, později ale diskuze nad tímto bodem byla současnou koalicí odmítnuta, na přislíbený krok účasti zástupce společnosti na jednání Zastupitelstva města nedošlo.
Co ale diskutováno ještě nebylo je způsob výběru předmětného dodavatele a jeho odbornost v této oblasti.
Jde o společnost Redblock project s.r.o.
Jejím jediným společníkem a jednatelem je
MARTIN BALOUN, dat. nar. 12. října 1978
Pod Harfou 938/58, Vysočany, 190 00 Praha 9
Tento má podíl a je jednatelem ještě ve společnosti Story TIME s.r.o.
Zde je společníkem a jednatelem též
HELENA JANEČKOVÁ, dat. nar. 13. června 1982
Pod Harfou 938/58, Vysočany, 190 00 Praha 9
(porovnejte, stejná adresa jako pan Martin Baloun).

Firma RedBlock project je evidentně zaměřena primárně na stavební práce, viz např.
  • její logo (sejmuto z razítka na smlouvě v Registru smluv, respektive z Profilu zadavatele, ten domeček v tom O je myslím názorný)
  • viz její stránky ve výstavbě (nemyslím to slovo výstavbě, ale to téma těch stránek, mimochodem takto ve výstavbě jsou už přes rok, což navádí na přísloví, že „kovářova kobyla chodí bosa“)

  • viz záhlaví jedné ze smluv v Registru smluv



Přesto tato stavební firma vyhrála výběrové řízení v Benešově na PR a PA služby, konkrétně toto: https://ezak.benesov-city.cz/contract_display_340.html.
Lze tedy předpokládat, že vyhrála proto, že předložila příslušné reference, protože ty jistě byly požadovány v rámci Výzvy k podání nabídky, konkrétně v rámci splnění technických kvalifikačních předpokladů.
Koukněme se tedy do zadávací dokumentace na to, jaké měl uchazeč splnit technické kvalifikační předpoklady, viz https://ezak.benesov-city.cz/document_download_3766.html.

Vše ok, až na tu poslední větu! Projekt obdobného charakteru = výstavba či rekonstrukce venkovních sportovních areálů.
Vedení Města na jednom jednání Zastupitelstva přiznala, že v tomto výběrovém řízení se stala jistá administrativní chyba (neurčilo jaká, tak třena je to tato) a že za to příslušná úřednice byla potrestána.
Nicméně, vyhodnoceny byly 3 nabídky a ani od jednoho ze tří uchazečů nebyla podána žádná žádost o doplňující informace, viz profil zadavatele:
Jaké reference tedy ty tři uchazeči předložili? Pokud byly jejich nabídky vyhodnoceny, aniž by se uchazeči předtím na cokoliv zeptali a zadavatel tuto chybu transparentně napravil, tak lze důvodně předpokládat, že předložili ty stavební práce? To je ale zajímavé, sešly se tři firmy z oblasti PR a PA / marketingu, které měly i reference na výstavbu a rekonstrukci sportovních areálů?
Koukněmě se proto dále v tomto směru na vyhlášení vítěze veřejné zakázky. Nejdříve, příklady, jak Město Benešov běžně vyhlašuje vítěze, veřejně dostupné dokumenty:
nebo
Tedy obsahuje vždy nějaké vyjádření ke splnění kvalifikačních předpokladů, např. pokud jsou v zadání požadovány technické kvalifikační předpoklady, jsou ve vyhodnocení uvedeny.
A jak vypadá vyhlášení výsledků u předmětné zakázky, kde uspěl Redblock Project? Vizte:
U druhé části, kde jsou i ony technické kvalifikační předpoklady, není nic! Že za tu dvojtečku nepatří to Přílohou je zpráva o hodnocení nabídek, to si uvědomíte až když právě uděláte to porovnání, které jsem výše udělal já.
Co to znamená?
Zadavatel už v době vyhlašování výsledků si byl vědom, že je v této věci problém, přesto výsledek vyhlásil, místo, aby věc napravil.
Možná proto, že předmětná firma prostě tu kvalifikaci neměla!
Proč tedy byla vybrána tato firma, proč nebyla vyřazena a místo ni vybrán někdo z jiných uchazečů?
Koukněme se na ty jiné uchazeče.
Vizte vyhodnocení z profilu zadavatele (https://ezak.benesov-city.cz/document_3852/3405a32dc548facf-oznameni-o-vyberu-nejvhodnejsi-nabidky-pdf)
Druhý v pořadí, firma MEDIA SHIP INVEST, vizte Obchodní rejstřík (https://or.justice.cz/ias/ui/rejstrik-firma.vysledky?subjektId=952735&typ=PLATNY), jediný jednatel a společník:
HELENA JANEČKOVÁ, dat. nar. 13. června 1982
Pod Harfou 938/58, Vysočany, 190 00 Praha 9
Helena Janečková, to jméno už tu bylo, je též společníkem a jednatelem, tak jako Martin Baloun, ve společnosti Story TIME.
S jednatelem vítězné firmy má stejné bydliště.
Druhý v pořadí tedy tvořil evidentně v celém výběrovém řízení jen křoví!
Lze důvodně předpokládat, že stejně tak tomu bylo i u třetího.
Mimochodem, když se koukneme do Usnesení Rady města Benešov ze dne 29.8.2018, najdeme v něm mimo jiné:
"RM schvaluje užívání 20 ks sloupů veřejného osvětlení v Benešově a 10 ks sloupů veřejného osvětlení v okolních obcích, pro MEDIA SHIP INVEST s.r.o., se sídlem K Měchurce 769/12, Praha 5 – Košíře, IČO 055 89 690, za účelem umístění oboustranné předvolební reklamy ve formátu A2, tj. celková výměra 15 m2; doba nájmu: na dobu určitou od 08.09.2018 do 07.10.2018; nájemné: 50 Kč/m2/den + DPH, tj. celkem 22.500 Kč + DPH za celou dobu pronájmu".
Zase firma MEDIA SHIP INVEST, křoví z předmětného výběrového řízení.
Tak čí volební reklama na těch sloupech bude viset? (Aktualizace: je to reklama hnutí Nový Impuls pro Benešov, což je uskupení lidí spjatých se současnou koalicí, např. zastupitelé Rousek a Dvořák)

Jako perlička na závěr: víte, kdo sídlí na stejné adrese jako vítězná firma Redblock Project?
Subjekt, který inkasoval dotaci 10 mil. Kč na oslavy 115. výročí americké značky motocyklů Harley - Davidson.
Společnost Klasik Moto, a.s.
https://smlouvy.gov.cz/vyhledavani?party_name=Klasik%20moto
Kruh se uzavírá?
Asi už tedy tušíme, odkud vítr fouká!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.