Přeskočit na hlavní obsah

Pondělí 14.9.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

dnešním tématem č. 1 byla Lukašenkova návštěva u Putina v Soči. Podle očekávání pánové nic nepodepsali, jediným reálným výsledkem pro Lukašenka je příslib 1,5 miliardové půjčky v dolarech. A také Putin tím, že ho přijal, dal najevo, že ho bere jako legitimního prezidenta Běloruska.

S. Cichanouska okomentovala Putinův příslib finanční pomoci slovy: „Doufám, že Putin chápe, že tuto půjčku bude muset splácet sám Lukašenko, a ne náš národ. Můj komentář je výzvou k občanům Ruska: Drazí Rusové! Z vašich daní budou platit naše bití. Jsme si jisti, že tohle jste nechtěli! Lukašenkovu agonii je možné prodloužit, ale zabránit vítězství lidu není možné.“

Putin oznámil, že odvede rezervní vojska od běloruských hranic zpět na základny. Den předtím Lukašenko oznámil, že se běloruská armáda vrátí na základny od západních hranic země. U Brestu začalo bělorusko-ruské vojenské cvičení, na které dorazili ruští výsadkáři. Putin se dušuje, že po ukončení cvičení opustí Bělorusko.

V interview, které v pondělí S. Cichanouska poskytla telekanálu „Nastojaščeje vremja“, řekla, že se považuje za národem zvolenou prezidentku. Potvrdila svůj dřívější postoj, že nejlepším řešením současné situace je dialog, který povede k provedení nových svobodných voleb. Také řekla, že jakákoliv smlouva, kterou by Lukašenko nyní podepsal např. s Putinem, bude v budoucnosti neplatná, protože bude podepsaná člověkem, který již není představitelem státu. Kdybyste si chtěli poslechnout rozhovor (v ruštině), je zde https://www.youtube.com/watch?v=8a6mKJpPhSA


Lukašenko si čas od času potřebuje posílit kredit u občanů senzačním odhalením nějakého spiknutí. Naposled to bylo těsně před volbami, kdy na území Běloruska údajně „chytili“ skupinu ruských žoldáků, kteří přijeli destabilizovat zemi. No a teď máme novou kauzu. Ministerstvo vnitra oznámilo, že „v lese u Mahyleva ukončili činnost «lesního oddílu»“. To prý jsou partyzáni, kteří se dali dohromady na sociálních sítích, celkem 64 mladých lidí od 16 do 22 let. Scházeli se „v opuštěné budově v lese, kde trénovali, procvičovali praktické dovednosti v pouličních bojích, obsazování budov, učili se útočné horolezectví a vedení bojové činnosti v lesích“. Skupina prý měla bílo-červeno-bílé vlajky, uniformy nášivkou „Pahonia“, kukly, neprůstřelné vesty, airsoftové a vzduchové zbraně, nože a vysílačky. Také měla podomácku vyrobená zápalná zařízení. Takové zprávy vždy vyvolávají dvojí. Na jednu stranu je to komické, člověk nechápe, co to zase vymysleli… Na druhou stranu to není tak dlouho (asi dva tři roky), co vypustili do světa podobnou zprávu a spoustu lidí na jejím základu zavřeli do vazby a obvinili podle nějakého zvlášť těžkého článku trestního zákoníku. Lukašenko tehdy vystupoval v televizi, ukazovali zbraně, které u nich údajně našli… Celé to bylo od začátku do konce vymyšlené a nakonec se kauza doslova rozsypala na nedostatku důkazů a vzájemně si protiřečících „svědectvích svědků“. Všechny obviněné tehdy postupně potichoučku propustili, žádné satisfakce se samozřejmě nedočkali, i když se to táhlo přes půl roku. V zemi, kde se stále praktikuje trest smrti, například obvinění z vlastizrady není žádná legrace. Tak doufejme, že světle současných událostí zatčené kluky zase brzy pustí…

Někteří rodiče chodí na demonstrace s dětmi. Každý to bere jinak, někdo to považuje za nezodpovědný hazard, jiní to berou tak, že protesty jsou mírné, tak proč by nešli třeba s kočárkem. A větší děti vodí kvůli tomu, aby zažily ty historické události. No a teď prokuratura více než sto rodičů varovala, že pokud nepřestanou děti na akce vodit, mohou jim být děti odebrány. Odebráním dětí běloruské úřady velmi rády hrozí, a čas od času bohužel nejen hrozí.

Ministerstvo vnitra vysvětlilo, proč nebyl arcibiskup Kandrusievič vpuštěn do země: prý má neplatný pas. V jakém smyslu je neplatný, to ovšem nevysvětlili.

Jinak pondělí proběhlo vcelku poklidně – navečer vyšli lidé v mnoha městech do ulic, jak je již mnoho týdnů zvykem. Tentokrát to ale zřejmě bylo bez akcí ze strany OMON, aspoň jsem nic o tom nečetla.

Mějte se krásně.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.