Přeskočit na hlavní obsah

Úterý, třetí den po volbách

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

úterní hlavní novinou, kolem níž se točila většina zpráv, byl odjezd Sviatlany Cichanouské do Litvy. Česká média to prezentovala většinou tak, že tam utekla z důvodu bezpečnosti. Jak to bylo doopravdy?

Během úterka se na internetu objevila dvě videoposelství, na nichž paní Sviatlana mluví ke svým voličům. Na jednom je vyzývá, aby přestali chodit na ulice a podřídili se, na druhém říká, že musela učinit velmi těžkou volbu, že ji udělala sama bez svého štábu, přátel, muže, a že odjela. Včera jsem psala, že ji tři (dnes se psalo, že to bylo dokonce sedm hodin) hodiny drželi v budově ústřední volební komise (ÚVK). Její tajemnice Volha Kavalkova dnes řekla, jak to bylo. Šli ve trojici – Sviatlana, advokát a Volha na ÚVK odevzdat stížnost na zmanipulované volby. Bylo jim řečeno, že dovnitř může pouze Sviatlana. Nakonec ji pustili s advokátem, Volha na ně čekala. Když už to trvalo dlouho, zkoušela jim volat – oba telefony byly hluché. Nakonec přišel advokát sám, že prý se Sviatlanou ještě mluví a jeho vyhnali. Sviatlanu dovedli do kanceláře předsedkyně ÚVK Lydye Jarmošyny. Jarmošyna po chvíli odešla a Sviatlana tam zůstala se třemi důstojníky KGB ty asi 3 hodiny. Venku už se jí nedočkali – vyšla ven bočním vchodem. S nikým se nespojila a odjela do Litvy, přičemž ji do Vilniusu odvezl pracovník ministerstva vnitra. Následujícího dne se objevila ta videa. Paní Sviatlana, nádherná dáma, vždy skvěle upravená, je na nich zdrchaná, zastrašená, uplakaná, vypadá o pár let starší, jak by to nebyla ona. Svá slova čte z papíru, ačkoliv v posledních dnech brilantně promlouvala k zástupům spatra. Když jsem to viděla, ihned mi v mysli naskočila 10 let stará vzpomínka. Tehdy jeden z prezidentských kandidátů a jeden vedoucí volebního štábu druhého kandidáta byli zatčeni a po dvou dnech se objevila na internetu videa, kde oba četli z papíru své pokání před národem – jak se mýlili, jak se omlouvají, že lidem něco nalhávali… Bylo to nechutné i tragické zároveň. Ve vězení je mučili a tihle dva se dali zlomit za cenu svého propuštění. Videa paní Sviatlany vypadají nápadně podobně :-( Vůči ní asi nepoužili fyzickou sílu, ale psychický nátlak je stejně ničivý. Nikdo neví, čím ji přitlačili ke zdi, jen se spekuluje: její muž je ve vězení a to je dobrý nátlakový nástroj; před volbami pozatýkali i značnou část jejího volebního štábu; už před volbami jí hrozili odebráním dětí… Že její odjezd nebyl dobrovolný, ale byla k němu nátlakem donucena, je mj. jasné i z toho, že opakovaně prohlašovala, že se nechystá odjet a hodlá být s národem. Spolu s ní vyvezli i druhou z trojice těch žen, co vedly agitaci – tu krátce předtím zadrželi, takže ji vlastně propustili a hned odvezli (třetí odjela sama do Moskvy).

Neříkejte tedy, prosím, nikde, že vítězná kandidátka utekla. Byla odvezena, donucena odjet. Nyní je pod ochranou litevské vlády na bezpečném místě. Dá se čekat, že až se z toho vzpamatuje, nějak se k tomu vyjádří.

Další věci jen stručně:

Protesty nadále pokračovaly po celé zemi, stejně jako velmi kruté zásahy ozbrojenců a zatýkání ve velkém. Scénář je stále stejný – na jednom místě je rozeženou, oni se za chvíli shromáždí na jiném nebo na tom stejném znovu. V regionech lidí na ulicích přibývá, v Minsku se to špatně odhaluje. V Minsku opět stavěli barikády.

V úterý byl na značnou část dne úplně odpojen internet.

Řada celých podniků nebo jejich části či skupiny zaměstnanců skutečně vstoupili do stávky.

Jeden kapitán milice a několik dalších důstojníků dalo výpověď z práce. Stejně tak dva moderátoři státní televize.

Objevilo se podezření, že některé oddíly OMON jsou z Ruska. Informace není zatím potvrzená, ale je jisté, že ozbrojenců po celé zemi přibylo.

Lukašenko dnes vůbec nevystoupil, nijak situaci nekomentoval.

Vím, že někteří z vás posíláte tyto zprávy dál. Nic proti tomu nemám, naopak. Někdo se také ptal, zda to může dát na FB. Můžete všechno i bez ptaní, mám jen jednu prosbu: zejména na internetu neuvádějte, prosím, nikde mé jméno! Před 10 lety tyto mé zprávy a různé články, které jsem psala, vyústily v zákaz mého vstupu do Běloruska. Nechci se toho znovu dočkat. Takže klidně posílejte, publikujte, ale neudávejte prosím zdroj. Děkuji za pochopení.

Ať vás Pán opatruje.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.