Přeskočit na hlavní obsah

Bělorusko první den po volbách

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,


první den po volbách nebyl o nic méně dramatický než ten volební.

Hned na začátku chci říct: v některých českých internetových médiích se objevila zpráva, že v Minsku do demonstrantů stříleli ostrými náboji. To ale není pravda, alespoň žádný běloruský zdroj tohle neuvádí. Střílejí „jenom“ gumovými projektily.

Po 1. dnu protestů Lukašenko pronesl mnoho „úžasných komentářů“, např.:

OMON lidi zachránil od daleko horších věcí (rozuměj: nebýt OMON, podvratné síly by vás tu všechny pozabíjely). Internet se nevypíná v Bělorusku, to v zahraničí ho vypnuli (pořád nepracuje!), aby zvýšili nespokojenost lidí. Protesty jsou řízeny ze zahraničí, zejména z Polska, Ruska a České republiky. Sviatlana Cichanouskaja je jen ubohá ovce, představte si, že nás požádala o ochranu svého štábu – a my jsme jí vyhověli! (Cichanouskaja vyzvala silové jednotky, aby se zdržely násilí, ony blokovaly její štáb)

Nemohu posílat ucelené zprávy. Všechno je velmi útržkovité. Tím, že nepracuje internet, a dokonce i telefonní spojení je narušováno, mají nezávislí novináři velmi těžkou práci. Ačkoliv jich v ulicích jsou desítky (a desítky už jich byly zadrženy, dokonce někteří zraněni), spojení s nimi je jen po telefonu. Mnohá videa a fotky jsou pořizovány jen fotoaparáty, protože ty kvalitní redaktorské se na weby dostávají obtížně.

Za tu nedělní noc (od 20:00 do rána) byly po celém Bělorusku zatčeny přibližně 3000 lidí. Protesty byly v neděli ve 33 městech.

V pondělí byly vyhlášeny oficiální výsledky voleb, podobné, jako byly ty z exit pollu. Ale asi 100 volebních komisí po celé zemi se odvážilo odevzdat nezfalšované výsledky, a tam všude Cichanouska nabrala od 70 % výše.

Cichanouska se prohlásila za vítěze voleb.

Během pondělí v Minsku značně vzrostl počet ozbrojených sil. Také v regionech se objevily, i tam, kde v neděli prakticky nebyly.

Podplukovník milice ve výslužbě prohlásil, že tolik bojové techniky v Minsku nebylo od 2. SV.

V centru Minsku nefungovala veřejná doprava, vchody do metra byly zablokované.

Nedělní zpráva o mrtvém demonstrantovi se nepotvrdila, dotyčný byl vážně raněn, ale už je mimo nebezpečí života, je doma a dal rozhovor médiím.

Cichanouskaja byla v budově ústřední volební komise podat stížnost na výsledek voleb, načež ji tam tři hodiny zadržovali. Poté odjela „domů“ (skrývá se na neznámém místě). V rámci tiskové konference prohlásila, že se nebude pouličních protestů účastnit, aby nezavdávala svou přítomností záminky k provokacím.

Kolem 19.00 opět po celém Bělorusku začali lidé vycházet na ulice.

Zásahy silových jednotek proti neděli výrazně přitvrdily. Opět se ve velkém zatýkalo, obušky lítaly, zábleskové granáty už byly nejen v Minsku, zranily řadu lidí, vodní děla, slzný plyn, střelba gumovými projektily. Mnoho zraněných, zbitých.

Protestující se přestali bát. Neutíkají. Na některých místech se stavěli na odpor. V Minsku se objevily první Molotovovy koktejly na straně demonstrantů, také na ty zábleskové granáty začali reagovat pyrotechnikou, vypouštěnou proti ozbrojencům.

První skutečně potvrzená oběť na životě souvisí s tímto odporem. Jeden muž se chystal hodit Molotovovův koktejl, ten mu vybuchl v ruce a usmrtil ho. Nelze tedy říct, že by to byla přímá oběť agrese OMONu.

V Minsku se začaly objevovat barikády. Ozbrojenci je několikrát rozebrali, lidé je znovu postavili.

Automobilisté, autobusy a trolejbusy zablokovali hlavní minské prospekty, aby po nich nemohla jezdit technika. Pouštějí pouze záchranku.

Bylo odhaleno několik případů, kdy v záchrance ve skutečnosti jeli OMONovci.

Na rozhánění, bití, střelbu… lidé reagovali stejně jako v neděli – přemisťovali se jen na jiná místa, ale nerozcházeli se. Naopak přibývali.

V Brestu OMON nezvládal neustálý příliv davů – navzdory brutálnímu rozhánění a masivnímu zatýkání; byli vystřídáni vojskem.

V jednom menším městě 28 OMONovců dalo výpověď z práce.

K protestům se připojil Salihorsk (Soligorsk). Tam jsou ohromné solné doly. Horníci vyhlásili stávku (je to podobné, jako by u nás začali stávkovat v OKD). To může sehrát důležitou roli.

Šíří se výzva ke generální stávce. Měla by začít dnes (úterý), to ale asi není reálné.

Posílám vám pár fotek z Minsku. Můžete si všimnout kontrastu – působivě nasvícené paneláky (typický obraz nočního Minsku) a před nimi ta hrůza… Dým, který je vidět, pochází z těch ohlušujících granátů.

Zde https://www.youtube.com/watch?v=wUEJITBWKeg se můžete podívat na mix videí z Minsku a dalších měst – zobrazují celkovou atmosféru, jednání silových jednotek… Na samotném konci od minuty 4:30 je ten případ z neděle, kdy lidé hnali OMON. Kvalita je, jaká je. Video je z ukrajinského webu, jinde jsem lepšín nenašla.

Někteří jste mi psali, že jsem nic nenapsala o tom či o tom… Je pro mne těžké vybírat, o čem psát a co vynechat. Vynechávám fůru věcí, i tak jsou ty maily hodně dlouhé.

Modleme se, ať se situace co nejdříve vyřeší, ať neumírají lidé… Kéž Bůh ve své milosti shlédne na Bělorusko.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.