Přeskočit na hlavní obsah

První hodiny po běloruských volbách

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Drazí přátelé,

slíbila jsem, že se ozvu, až skončí běloruské volby.

Volby skončily a situace je dramatická.

V neděli od rána v Bělorusku prakticky nefungoval internet, příjezdové silnice do Minsku byly blokované, všechna hlavní náměstí v Minsku, kde se může shromáždit větší dav lidí, byla ohrazena zábradlími a parkovala na nich technika OMONu a vojska..

Podle oficiálních tvrzení se voleb v předtermínu zúčastnilo něco přes 42 % voličů. Podle nezávislých pozorovatelů to byl nesmysl. Rozsah toho nesmyslu se odhalil hned v neděli ráno. U volebních místností se vytvořily fronty - tisíce a tisíce lidí po celé zemi i v zahraničí u ambasád stály i několik hodin ve frontách, aby mohly hlasovat. Volby končily ve 20.00 a dopadlo to tak, že se na některých místech stovky lidí vůbec nedostalo, nemohli hlasovat. Předsedkyně ústřední volební komise nazvala fronty na hlasování "sabotáží a organizovanou provokací".

Nezávislí pozorovatelé byli z místností vykázáni nebo rovnou zadrženi milicí. Přesto jak v Bělorusku, tak u ambasád po celém světě probíhal exit poll (dotazování lidí, kteří odcházeli po hlasování, za koho hlasovali).

Podle exit pollu, zveřejněném centrální volební komisí chvíli po zavření volebních místností, Lukašenko nabral 79,7 % hlasů a Cichanouska 6,8 % hlasů, ostatní tři kandidáti nabrali okolo 2-4 procent (později informaci "upřesnili" - Lukašenko prý má 82 %).

Podle exit pollu nezávislých pozorovatelů Lukašenko nabral 13,7 % hlasů a Cichanouska 72,1 % hlasů, dotázáno bylo 85 500 osob.

Ovšem našlo se několik volebních okrsků, kde se odvážili odevzdat a ohlásit reálné nezfalšované výsledky voleb. Tam měl Lukašenko od 12 do 20 %, Cichanouska od 70 do 90 %.

Lidi vyšli do ulic - po celé zemi. A reakce silových složek byly velmi velmi různé. V několika městech se stalo, že se setkalo tolik lidí, že prostě OMON zahnali.Viděla jsem video, kde OMONovci se štíty utíkají před lidmi. Určitě je to dané i tím, že většina ozbrojených složek byla stažena do Minsku a v regionech jich zůstalo málo. Ve dvou městech OMON stál, nic nedělal, a pak odložili štíty, sundali helmy, skončilo to tím, že si lidi jejich štíty rozebrali, objímali se s nimi a skandovali "Milice s národem!"

V Minsku je to ale jiné. Lidé se tam sešli na několika místech, protože shromáždit se na jednom prostě nebylo možné. Vzhledem k množství míst a nefunkci internetu bylo těžké říct, kolik jich celkem bylo, jeden odhad říká okolo 100 000, ale těžko říct. Na některých místech OMON použil obušky, spousta lidí byla zadržena. Nejhorší situace byla v centru, kde začali střílet gumovými projektily a několik lidí zranili. Na různých místech Minsku používali zábleskové granáty, které člověka na chvíli oslepí a ohluší. Lidé ovšem reagovali jinak než obvykle - místo aby se lekli a utekli, zůstali na místě. Bylo použito i vodní dělo, najížděli do nich náklaďákem (přitom jednoho člověka srazili a těžce zranili). Jediným výsledkem ale bylo, že se lidi přemisťovali z místa na místo. Tím ozbrojencům komplikovali situaci, protože dav se přemístí relativně snadno a rychle, ozbrojenci to mají těžší, když musejí udržovat nějaké formace, trvá jim, než se přemístí a přestavějí. I v Minsku se stalo, že část OMONovců sklopila štíty. Přiběhli k nim ale jejich velitelé a kluci štíty zase zvedli.

Na internetu jsou snímky zkrvavených lidí, koluje zatím nepotvrzená zpráva o jednom mrtvém.

Teď jsou dvě hodiny v noci. V regionech už se lidé většinou rozešli. V Minsku většina lidí už taky odešla, část (to ovšem je několik tisícovek) ale zůstává v ulicích. V pondělí večer se mají konat další demonstrace.

Čím to všechno skončí, ví v tuto chvíli jenom Hospodin sám. I kdyby opravdu došlo ke svržení Lukašenka, ještě to nemusí znamenat vítězství. Od loňského roku trvá velmi mocný nátlak Moskvy - chtějí "větší integraci s Běloruskem", tedy společnou měnu, společnou armádu..., prostě nový Sovětský svaz. Lukašenko je mistr manévrů a neustále se na jednu stranu tváří, že jo, že to bude dobré - na druhou prohlašuje, že "někdo si myslí, že nás zbaví nezávislosti, ale to se nikdy nestane". Zatím se mu vždy podařilo jednání a podepisování dohod odložit. Pád Lukašenka a chaos v Bělorusku by tak Putin mohl velmi snadno využít a ve výsledku by Bělorusům mohlo být ještě hůř než teď.

Uvidíme, co bude dál, zase se vám ozvu.

Pokud byste si někdo chtěl hledat objektivní informace sám, doporučuji vám:

  • Svaboda (Svobodná Evropa) www.svaboda.org (na výběr ruština či běloruština)
  • Charta 97 www.charter97.org (tam je i angličtina)
  • Belsat (nezávislý televizní kanál) www.belsat.eu/ (kromě běloruštiny a ruštiny jsou zprávy i v angličtině a polštině)

Pán vám žehnej.

<< Následující dopis

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.