Přeskočit na hlavní obsah

Bělorusko týden po volbách!

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

neděle jako by byla jedním velkým svátkem běloruské svobody.

V Minsku se sešlo nejvíce lidí za celou historii země – okolo 400 000! Silové jednotky sice byly v ulicích města, ale seděly v autech a nijak ničemu nebránily. Lidé chodili v průvodech z místa na místo (průměrný demonstrant prý za neděli nachodil kolem 20 km – on je Minsk veliký…). Vše probíhalo naprosto pokojně, svátečně, radostně. Komentátoři si všímají i úžasné disciplinovanosti davů – chodí po chodnících, přecházejí na červenou, pobíhají mezi nimi dobrovolníci s pytli, kteří sbírají odpadky… V Minsku to bylo impozantní (kdo pamatujete 500 000 lidí v Praze na Letné, umíte si to trochu představit), ale podobné masové a radostné mítinky proběhly doslova po celé zemi.

V Minsku vyrazil oslavovat i Zmicer Dašlievič s rodinou (viz foto).

Po celé zemi se vyvěšují bílo-červeno-bílé vlajky. Lidé je šijí, leckde již došly zásoby materiálu v obchodech. Víte, pro ně to je něco tak emotivního a slavnostního, že si to málo umíme představit. Ještě nedávno se člověk mohl za vyvěšení této vlajky dostat do vězení. A najednou vlají na veřejných budovách. Jsou tak krásné! Nahání to slzy do očí.

Svůj mítink provedl i Lukašenko a dokonce na něm osobně vystoupil. Tam lidé stáli se zatím ještě oficiálními červenozelenými vlajkami. Podle jejich oficiálních údajů tam prý bylo 70 000 lidí. Ve skutečnosti jich bylo sedm, maximálně deset tisíc. Přivezli je autobusy, dokonce vypravili speciální vlak z Brestu (ten ovšem přijel prakticky prázdný). Vesměs to byli státní úředníci, příslušníci milice, učitelé…, které tam nahnali povinně pod hrozbou ztráty zaměstnání. No ale samozřejmě jich tam bylo nemálo i dobrovolně.

Ministr vnitra se vyjádřil o protivládních demonstrantech – prý mužům za účast platí 30 rublů (to je +/- 15 dolarů) a ženám 30 rublů. Ženy, které jsou placené, prý brání dalším ženám v účasti, protože se nechtějí dělit o zisk. No, tomu už se fakt nedá než smát. Kdo že je platí? „Zahraničí“. Někdo již týden platí milionovým davům po celé zemi…

Na mítinky přišli výsadkáři (součást armády), v jednom městě v čele průvodu šli dva kněží a OMONovec… Lukašenkovi se začínají bouřit i přímí poddaní. Běloruský velvyslanec na Slovensku natočil poselství, kde říká, že na videu z brutálního rozhánění a bití demonstrantů poznali spolužáky jeho dcery. Ví naprosto jistě, že to nejsou žádní zločinci ani narkomani. Vyjádřil podporu demonstrantům a vyzval Lukašenku k rezignaci. Podobné prohlášení udělal i běloruský velvyslanec ve Švédsku, tam navíc na ambasádu vyvěsili bílo-červeno-bílou vlajku.

Lukašenko ovšem znovu mluvil s Putinem a znovu se vzájemně ujistili o přátelství a zájmu zachovat vše při starém…

Ale nejen v Bělorusku probíhaly takové akce. Ohromný slavnostní mítink proběhl v Praze na Staroměstském náměstí. Jestli tam někdo z vás byl, budu ráda, když mi napíšete. Sešlo se tam neuvěřitelných asi 5000 lidí, celé náměstí plné! Promluvily tam významné osobnosti a celé to bylo velmi důstojné. Byla to prý jedna z největších demonstrací, která se kdy v ČR konala na podporu jiné země! Pokud se chcete podívat na záznam, najdete ho zde https://www.facebook.com/SpolecneToDame/videos/1715615901929516/UzpfSTEwMDAwMDM5NzQ5MzMzNjozNTYxNTMxMjQwNTU4OTY1/

Doporučuji to aspoň celé „prolistovat“ a občas se u něčeho zastavit, např. u „divadla“, které je velmi mocné, u proslovu paní Cichanovič, pana Žantovského apod. Mítink proběhl i v Brně, o tom ale zatím nemám zprávy. Vím jen, že na brněnskou radnici vyvěsili bílo-červeno-bílou vlajku. V Praze zase nasvítili v bílo-červeno-bílých barvách Petřínskou rozhlednu. Jsem moc ráda, že tentokrát přece jen Češi reagují, výrazně více než před deseti lety :-)

Sice to dnes vypadalo jako oslava vítězství, ale do vítězství je ještě daleko a pořád ještě hrozí, že Lukašenko může provést nějakou hrůzu… Ještě pořád zůstává ve vězeních 24 politických vězňů a kolem 5000 zadržených protestantů.

Takže zůstávejme v modlitbách a prosme o dobrý konec a hlavně o to, aby nedošlo k dalšímu krveprolití.

Na pondělí je vyhlášena celostátní stávka…

Pán vám žehnej.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.