Přeskočit na hlavní obsah

Pondělí 17. 8. 2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

skoro každý den přibývá do rozesílacího adresáře další adresa. Díky vám. Pro jistotu znovu opakuji: tyto zprávy můžete libovolně šířit dále, jen vás prosím, abyste neuváděli mé jméno jako zdroj.

V pondělí dostal Lukašenko velmi bolestnou ránu. Vyrazil na návštěvu do továrny na traktory. Na setkání s ním byli vysláni jen vybraní pracovníci. Výsledek? Vypískali ho, skandovali mu do tváře „Odejdi!“ a „Hanba“ a když odcházel, křičeli dokonce „Lukašenko do autozaku“ (autozak je „anton“, dodávka na převážení vězňů). Svůj projev tam začal slovy: „Vy jste dělníci. Vždycky jste podporovali svého prezidenta.“ Načež se ozval pískot a nesouhlasný křik. Jeho projev trval sedm minut, déle to nevydržel. Kdybyste se chtěli podívat, jak to vypadalo, můžete např. zde https://nn.by/?c=ar&i=257252

Naše média oznámila, že Lukašenko připustil možnost nových voleb. Podle mne je to ale zkreslená informace. On řekl, že nejprve se musí referendem schválit nová ústava (to je záležitost na dlouhé lokte). A potom, když to lidi budou chtít, budou moct na základě té nové ústavy proběhnout volby všech úrovní – od místních po prezidentské. Myslím, že to řekl jen tak, nemyslel to vážně. Naopak v tom traktorovém závodě jasně pronesl: „Dokud mě nezastřelíte, žádné nové volby nebudou!“

Pokračují stávky. Metalurgické závody nechaly vyhasnout pece a do stávky vstoupil Naftan – to je jeden z nejdůležitějších podniků, krmících státní rozpočet. V některých závodech vznikají stávkové výbory. A v některých závodech lidem vyhrožují vyhazovem, pokud budou stávkovat. Zamykají dělníky v dílnách, aby se nemohli sejít na poradu… Přibývají ale další a další podniky, které přerušují práci. Do stávky vstoupila část pracovníků státní televize – po část dne vysílali pohled do prázdného studia (navečer ale pokračovaly ve lživých zprávách – stávku podporují hlavně mladší zaměstnanci, asi stovka lidí, zatímco starší se bojí o místo a odmítají ji). V Hrodně ale ze studia státní TV pustili přímý přenos z demonstrace v centru města.

Před ministerstvem zdravotnictví demonstrovali zdravotníci. Ošetřují a léčí zraněné lidi, mnohé v těžkém stavu, po mlácení a mučení na ulicích a ve věznicích. Vidí tu hrůzu a přišli demonstrovat proti násilí. Vyšel k nim ministr zdravotnictví, ale vypískali ho a požadují jeho rezignaci (mj. i kvůli koronaviru; zdravotníci vlastně od jara jsou v jednom kole; nejdřív koronavirus v ohromném rozsahu, několik jich zemřelo, a když se situace začala uklidňovat, přišlo tohle…).

Jeden podplukovník milice natočil emotivní video, kde popisuje, jak byli milicionáři připravováni na zásahy proti lidu. Říká, že hned na začátku prohlásil, že takové rozkazy plnit nebude a vyzývá kolegy ke stejnému kroku.

Konala se velká demonstrace (kolem 10 000 lidí) u věznice, kde je část politických vězňů. Demonstranti požadovali jejich propuštění. Pak průvodem přešli ke druhé věznici (je to pěkných pár kilometrů!), kde sedí další část politických vězňů a docházelo tam k největšímu mučení zadržených demonstrantů. Požadavek na propuštění politických vězňů je vedle požadavku rezignace Lukašenka hlavním požadavkem jak demonstrantů, tak stávkujících pracovníků.

Paní prezidentka natočila další poselství k národu, dobré slovo, i když pořád trochu nejisté, obsahem už znělo jako slovo státníka :-) Její štáb vydal dvě oznámení. V jednom ujišťuje stávkující a také příslušníky ozbrojených sil, kteří dali výpovědi, i učitele, kteří vystoupili proti falsifikaci, že se nemusejí bát – bude o ně postaráno. Díky zahraničním běloruským diasporám a mezinárodní podpoře byly vybrány už více než dva miliony dolarů na pomoc těm, kdo jakkoliv utrpěli v souvislosti se stávající situací. Ve druhém sdělili, že již byla vytvořena koordinační rada – je to širší pracovní skupina vážených představitelů společnosti, která se má zabývat vypracováním bezpečného a stabilního mechanismu pro zabezpečení předání vlády. První zasedání této rady by mělo být už v úterý.

Včera jsem zapomněla připojit fotku Daškievičových, tak to dnes napravuji.

Zůstávejte s Pánem.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.