Přeskočit na hlavní obsah

Úterý 18.8.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Zdravím vás, přátelé.

Dnes se konalo první zasedání koordinační rady štábu Sviatlany Cichanouské, která má za cíl připravit pokojné předání vlády. Na tiskové konferenci pak oznámili, jak budou dále postupovat, jaké si kladou cíle apod. V následujících dnech uvidíme, jak si povedou, první dojmy z nich jsou příznivé.

Lukašenko se o nich ovšem vyjádřil, že je to tlupa ublížených, zklamaných lidí, bývalých kriminálníků, zneuznaných politiků a otevřených fašistů. Zklamaná – to by mohla být Hanna Sieviaryniec, učitelka, kterou vyhodili ze školy? Bývalý kriminálník – obránce lidských práv Ales Bialiacki? Zneuznaný politik – bývalý ministr kultury Pavel Latuška? Koho ale myslel otevřenými fašisty, těžko říci. Také Lukašenka „zveřejnil volební program S. Cichanouské“, v němž našel spoustu věcí, poškozujících bělorusko-ruské vztahy a zájmy běloruských občanů. Cichanouskaja ovšem žádný program nepublikovala a už vůbec ne takový. Je to další Lukašenkův výmysl.

Vážnější je, že Lukašenko převedl armádu k západní hranici Běloruska a uvedl ji do bojové pohotovosti. Zjistil totiž prý – a je to bezpochybnitelné – že existují plány na destabilizaci země ze zahraniční. To on potřebuje, aby případně mohl požádat o ruskou pomoc, protože Bělorusko má s Ruskem dohodu o vzájemné vojenské pomoci v případě vnějšího ohrožení jednoho ze států, ale ne při vnitřním ohrožení. Na potlačení vnitrostátních problémů Putina teoreticky pozvat nemůže, pokud ale půjde o nebezpečí ze zahraničí, to už je jiná!

Lukašenko také dnes vyznamenal 30 příslušníků ozbrojených sil, kteří se podíleli na zásazích v prvních dnech protestů a stříleli do lidí, bili je a mučili.

V Minsku přistálo letadlo ruské federální bezpečnostní služby. Kdo jím přiletěl a proč není jasné, údajně kdosi přiletěl na oslavu narozenin ruského ambasadora…

Ve městech po celé zemi se znovu konaly mohatisícové demonstrace a další podniky se zapojily do stávky.

Ve dvou městech dnes proběhly prolukašenkovské demonstrace – opět na ně lidi sváželi autobusy z široka daleka. Na internetu se objevil potají natočený záznam nácviku provolávání prolukašenkovských hesel po cestě v autobusu. V Homelu jedna dáma prohlásila: „I v Evropě nám závidí! Já mám dceru v Německu a tam říkají: My tak mít Lukašenku, to by tady byl jiný pořádek!“

Podle upřesněných informací prý během zásahů nebo na jejich následky zemřelo prý 5 lidí, 7 jich je ve vážném stavu v nemocnicích; ve věznicích zůstává 44 zadržených a asi 52 je od začátku demonstrací nezvěstných (to může znamenat cokoliv; mohou být ve vězení, v nemocnici a bohužel i mrtví; nejpravděpodobnější ale je, že jsou zavření, demonstrantům dali většinou 8–12 dnů vězení a většinou se neobtěžují nikoho informovat, koho a kde zavřeli).

V Hrodně městský úřad vyšel vstříc demonstrantům: propustili všechny zadržené kromě dvou, proti nimž bylo zahájeno trestní řízení; milice se omluvila lidem zadrženým během demonstrací; hrodenské studio státní televize začalo ukazovat přenosy z demonstrací, svědectví lidí, kteří byli zranění na ulicích nebo mučení ve vězení; bylo přislíbeno, že nebudou trestat stávkující. Je to první město, kde vlastně protestující převzali moc.

V pondělí a v úterý vyšli z vězení dva naši bratři, mí přátelé. Nevěděla jsem, že jsou zavření. Protestanta Zmitra Chviedaruka zavřeli ještě před volbami za to, že vyfotil otvor ve volební urně, kterým bylo možné vkládat nebo vytahovat volební lístky bez porušení pečetě. O okolnostech zadržení katolíka Jauhena Vaskoviče nic nevím. On ale pracuje jako novinář, tak to pravděpodobně souvisí.

Našla jsem článek „Role církve v běloruských protestech“. Mnozí se na tohle ptáte. Přeložím článek celý a pak vám ho pošlu (je to ale ukrajinsky, tak mi to dá trochu víc práce než běloruština).

V příloze vám posílám malou obrazovou informaci o běloruské státní symbolice, abyste třeba trochu více porozuměli tomu, proč je teď všude tolik bílo-červeno-bílých vlajek a proč je to takový svátek.

Skončím dnes odkazem na video „Bělorusové honí Lukašenka po ulicích“. Celá léta říkám, že Bělorusové jsou velmi podobní Čechům, co se týká kreativity, „smíchu skrze slzy“, schopnosti dělat si legraci z vážných věcí… Zde se můžete podívat, jak ho honí :-)  https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3680140892014584&id=100000561290049

Pán vám žehnej.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.