Přeskočit na hlavní obsah

Středa 19.8.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

s potěšením vám oznamuji, že začal pracovat web https://belarusnews.cz/, na kterém najdete spoustu článků o současném dění v Bělorusku. Provozovatelé webu jsou důvěryhodné osoby a kromě nějakých autorských článků je většina toho, co se na webu nachází, převzata ze stejných zdrojů, z nichž čerpám i já. Máte-li tedy zájem se dozvědět více, doporučuji vám ten web sledovat, informace, které tam jsou, jsou prověřené. Stojí za ním velká překladatelská práce několika dobrovolníků (také se budu snažit přispět).

V příloze posílám slíbený přeložený článek o roli církve v současné situaci v Bělorusku + trochu něco navíc, viz https://drive.google.com/file/d/1je0boW9xvQFKbO73cNl32fdh16_99yZ9/.

Asi jste zaznamenali, že EU odmítla uznat legitimitu běloruských voleb. To je dobrá zpráva.

Paní Sviatlana Cichanouskaja se obrátila k evropským politikům s výzvou, aby nepřiznali běloruské volby. Kdo umíte anglicky, můžete si ji poslechnout třeba zde https://www.youtube.com/watch?v=M-SWGYQZN1g.

Zástupci běloruské diaspory v ČR se dnes setkali s Andrejem Babišem. On veřejně sliboval pomoc Bělorusku, tak šli „kout železo“. Měli z toho pozitivní dojem a Babiš pak napsal na svém FB, jak byl emocionálně dotčen tím, co mu řekli a ukázali na fotkách. Tak uvidíme, co z toho vzejde.

Lukašenko znovu svolal bezpečnostní radu státu a kromě jiného na ní přikázal: posílit ochranu hranic po celém obvodu, sledovat aktivity vojsk NATO v Polsku a Litvě, zastavit „nepokoje v Minsku“, odhalit „kanály financování protestů“ a zajistit fungování podniků. Ve světle toho se během středy znovu objevila milice a OMON. Nedošlo k žádným tvrdým zásahům, ale např. vyhnali lidi, kteří přišli k traktorovému závodu v Minsku podpořit stávkující dělníky, v Hrodně už zase nemají protestující přístup do televize apod.

Stávkuje již 133 velkých podniků.

Rusko prohlásilo, že se k žádnému zásahu v Bělorusku nechystá a nevidí k němu důvod. Dokonce připustili, že běloruské volby nebyly úplně v pořádku (předtím Putin Lukašenkovi blahopřál k vítězství). Zda ruský vpád opravdu hrozí nebo ne, na tom se nemohou shodnout ani běloruští, ani čeští či potažmo evropští komentátoři. Jedni dokazují, že je na spadnutí, druzí uvádějí řadu důvodů, proč k němu nedojde…

Koordinační rada štábu S. Cichanouské, která připravuje způsob pokojného předání vlády, měla další zasedání. Na něm kromě jiného přijala rezoluci s požadavky zastavit násilí, osvobodit politické vězně a uznat proběhlé volby neplatnými. Zástupci koordinační rady se pokusili spojit s kanceláří Lukašenka kvůli navázání rozhovoru, ale nepodařilo se jim to. Lukašenko je opakovaně zesměšňuje, uráží a říká, že žádnou vládu nikomu předávat nebude.

Pokračuje propouštění zadržených demonstrantů. Lidé, kteří vycházejí především z věznice Akrescina jsou v hrozném fyzickém, ale i duševním stavu. Obránci lidských práv dokumentují jejich příběhy a fotografují následky mučení na jejich tělech, aby byly podklady pro následné soudy, až padne režim. Lékaři, kteří tyto lidi ošetřují, nad nimi často doslova pláčou. Na výše inzerovaném webu některé z těchto strašlivých příběhů najdete v češtině. Před věznicí vzniklo stanové městečko dobrovolníků, kteří slouží lidem, které propouštějí. Poskytují jim zdarma veškerou potřebou pomoc – rozdávají jídlo a oblečení, rozvážejí je domů, je tam zdravotnická služba, nonstop duchovní služba, pomoc psychologů… Někteří z těch lidí vůbec nemluví, jsou v emocionálním šoku, bojí se vycházet ven… Mnoho dívek bylo brutálně znásilněno, mužům (mladým chlapcům) cpali pendreky (obušky) do krku nebo do řitního otvoru, mlátili je do bezvědomí… Jsou to příběhy plné naprosto nepochopitelného násilí. Bělorusové jsou nesmírně kulturní, citlivý a vnímavý národ. Je to vidět i na těch ulicích, kde po sobě zachovávají vzorný pořádek. Nedochází k žádnému vandalismu, žádné roztřískané výlohy, zničená auta, hořící odpadové koše… Pokoj a pořádek, i když se jich sejde 400 000. Jak ostře s tím kontrastuje několik zvrhlých sadistů, kteří se vyžívají v mučení nejen bezbranných, ale hlavně naprosto nevinných lidí! Modleme se spolu s nimi, aby všechny oběti násilí došly uzdravení nejen těla, ale i duše a aby tohle řádění přestalo a viníci neunikli trestu!

Připomínám, že můžete přispět do sbírky na pomoc lidem, kteří nějakým způsobem utrpěli následkem probíhajících demonstrací. Všechny informace najdete na webu Občanského Běloruska www.civicbelarus.eu.

Ať vám Pán žehná.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.