Přeskočit na hlavní obsah

Sobota, sedmý den po volbách

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Zdravím vás, přátelé.

V sobotu se v Praze konal pochod solidarity – prošel od Klementina na Pražský hrad a podle videa, které jsem viděla, se ho zúčastnilo mnoho stovek lidí. Díky Pánu. Jak to vypadalo, se můžete podívat např. zde https://www.facebook.com/groups/belarusians/permalink/3558531257525630/    V neděli v 18.00 bude na Staroměstském náměstí mítink, kam vás všechny zvu. Další mítink bude rovněž v 18.00 v Brně na Dominikánském nám.







V Minsku se sešlo několik tisíc lidí u budovy státní televize. V posledních dnech tam řada zaměstnanců dala výpověď, dnes se přidali další. Lidé požadovali, aby TV vysílala pravdivé zprávy. Vystoupili i někteří ze zaměstnanců TV, kteří vystavili svým šéfům ultimatum, že buď TV začne vysílat pravdu, nebo vstoupí do stávky. Řešit to chtějí na pondělní poradě.

Na internetu se objevila videa, na nichž je zachycena smrt toho muže, o němž se tvrdilo, že mu v rukou vybuchl Molotovův koktejl. Z videí je zřetelně vidět, že muž v rukou nic neměl a je vidět, jak ze strany ozbrojenců „vyšlehl oheň“ a zasáhl ho. Nevím, zda to byl výstřel nebo nějaký z granátů, co OMON házel, ale prostě ho zabili oni, a ne že on chtěl něco házet. O to je to smutnější. V sobotu proběhl jeho pohřeb.

Možná jste zaznamenali v našich médiích, že Lukašenko si telefonoval s Putinem. Poté prohlásil, že na první zavolání je Moskva připravena přijít s libovolnou pomocí, protože ohrožení Běloruska znamená ohrožení celého Svazu nezávislých států.

Dále Lukašenko odmítl veškeré nabídky ze zahraničí (Litva, Polsko, Ukrajina) na zprostředkování rozhovorů mezi současnou vládou a představiteli protestů. Prý je to čistě vnitrostátní problém, se kterým se dokážeme vypořádat sami.

Můj komentář: on nechal situaci dojít tak daleko, že pokud dnes bude chtít situaci v zemi zpacifikovat bez toho, že by rezignoval, podaří se mu to jedině za použití armády a tanků. Odváží se k tomu?

Pokud jste se dívali někde na FB nebo jinde na internetu, nebo ostatně i v naší televizi, na nějaká videa, možná jste si všimli nápisu NEXTO, který přes ně většinou je. NEXTO je mladičký asi dvacetiletý kluk, před začátkem nepokojů byl nejúspěšnějším běloruským blogerem, sledovalo ho asi 330 000 lidí. Díky tomu měl prošlapané různé cesty a tak se stalo, že po vypuknutí nepokojů právě jemu lidé posílali svá amatérská videa (nefungoval internet…). On je umisťoval na své kanály a stal se na dva dny prakticky jediným, nebo určitě nejrychleji informujícím, kanálem publikujícím videa z celého Běloruska. Jeho videa (tedy jím zpracovaná a opublikovaná videa stovek lidí) se rozletěla do celého světa. A během necelého týdne dosáhl sledovanosti 2 000 000 diváků! (a pak proč se Lukašenko bojí blogerů…) Píšu o tom proto, že na něj byl vydán zatykač, byl obviněn z trestného činu a hrozí mu 15 let vězení, On je v zahraničí, takže se momentálně bát nemusí, ale pravděpodobně to dostane i interpol a pak bude třeba, aby dokázal, že jde o politické pronásledování a nechali ho být.

V neděli ve 12.00 Lukašenko chce v Minsku uspořádat mítink svých příznivců. Ředitelé škol dostali za úkol nahnat tam učitele. Jsem zvědavá, jak to dopadne, když je Minsku plný desetitisíců jeho odpůrců a učitelé jsou s nimi.

Prý najednou začalo víc lidí mluvit bělorusky :-) A na některých budovách podniků, v Hrodně dokonce na oblastním divadle, sundali Lukašenkovskou státní vlajku a vyvěsili vlajku svobodného Běloruska, kterou Lukašenko v r.1994 zakázal. Ta je o hodně hezčí než ta nyní oficiální, která je modifikací vlajky sovětského Běloruska.

Objevila se zpráva o dvou katolických kněžích, kteří jsou ve vězení od neděle.

No a naši přátelé Šeibakovi, kteří byli mnohokrát v ČR (naposledy vloni v září v Praze na stánku uctívání Praha v ohni) se zapojili do modliteb na ulicích Minsku a tady https://www.facebook.com/tacciana.usinowicz/videos/3132077493495217/  je krátká ukázka (zpěv je šílený, ale kdo jste je slyšel zpívat za jiných podmínek, víte, že jsou muzikanti výborní).

V neděli to bude již týden, co Bělorusko povstalo!
Pán žehnej Bělorusům i vám všem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.