Přeskočit na hlavní obsah

Úterý 8.9.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

není to snadné, vybírat o čem psát a o čem ne…
Úterý bylo již 31. dnem běloruských protestů!

Nebyla jsem večer doma, tak nevím, co říkaly české Zprávy, předpokládám ale, že asi informovaly „snaze“ Maryji Kalesnikavy „emigrovat na Ukrajinu“. Včera jsem psala, že Maryju unesli „neznámí lidé“ neznámo kam a zároveň zmizeli i dva další členové koordinační rady. V brzkých ranních hodinách se auto se všemi třemi těmito lidmi objevilo na ukrajinské hranici. Maryja, která opakovaně prohlašovala, že se nikdy nenechá deportovat z Běloruska, provedla husarský kousek, když během hraniční kontroly vylezla z auta okénkem u zadních dveří (štíhlé vysportované dámy to dokážou) a roztrhala svůj pas na kousíčky. Tím nemohla být odbavena a puštěna na Ukrajinu. Její kolegové odjeli, t. č. jsou v Kyjevě a již dali první tiskovku, kde potvrdili, že nevycestovali dobrovolně. Maryja byla na hranici zadržena a neví se, kde přesně je. Podrobněji se o celé věci můžete dočíst v článku ZDE. Dovolila jsem si ho použít, protože bych nic jiného (lepšího) nenapsala a proč se mořit s vlastním překladem, když už je to hotové…

V Minsku se konal pochod solidarity několika stovek lidí s Maryí Kalesnikavou, který skončil zadržením asi 50 osob. Zadržení byla dost drsná. Vypadá to, že se brutalita silových složek zase začíná stupňovat. Možná chtějí demonstranty vyprovokovat k odvetě, ti se však nedávají. Před OMONem utíkají, když už je ale chytí, většina z nich jde do antonu dobrovolně, v klidu, až by se řeklo, že jdou biblicky pokorně „jak ovce na porážku“ (viz foto).

Sviatlana Cichanouska vystoupila prostřednictvím videokonference v Parlamentním shromáždění Rady Evropy. Kromě jiného tam uvedla, že Lukašenko nemá žádnou právní oporu pro to, aby mohl dále zůstat prezidentem Běloruska.

Lukašenko dal interview ruským novinářům, kde připustil, že možná „přetáhl dobu“, po kterou sedí v prezidentském křesle. Nicméně odejít rozhodně nehodlá, protože kdyby odešel, tak jeho příznivce „rozřežou na kousky“. Také uvedl, že ho lidé každý den vidí na stránkách novin a možná to některým začalo vadit. Znovu zopakoval, že koordinační rada má v úmyslu úplně zpřetrhat všechny svazky s Ruskem (přesně tohle ovšem všichni členové prezidia rady opakovaně dementují). Prohlásil, že jednat s koordinační radou nebude (je k tomu opakovaně vyzýván), protože „neví, co je to za lidi“. O Kalesnikové řekl, že „chtěla nelegálně utéct na Ukrajinu za svou sestrou a při pokusu o překročení hranice byla zadržena“. Vyjádřil se také k tomu, proč běhal před svým palácem s kalašnikovem – prý chtěl ukázat, že nikam neutekl a že je připraven bránit zem. Na otázku, proč byli OMONovci v prvních dnech tak brutální, řekl, že to byly „první horké emoce“ a nelze je prý obviňovat, protože ubránili zemi před „bleskovou válkou“.

Běloruské úřady také zveřejnily, jak si představují východ z krize: dva roky se bude pracovat na nové ústavě (a Lukašenko po tu dobu bude spokojeně dál vládnout). Nová ústava omezí některé prezidentské pravomoci. Až bude schválená, proběhnou na jejím základě nové volby. Opozice ovšem takový postup odmítá jako snahu AL udržet se u moci. Koordinační rada prosazuje opačný postup – co nejdříve nové volby a pak úpravu ústavy, eventuálně provést oboje najednou.

Od 10. září začnou do Běloruska přicházet účastníci bělorusko-rusko-srbských taktických cvičení „Slovanské bratrství 2020“. Manévry budou probíhat v okolí Brestu. Na cvičení vojáci budou řešit otázky společných akcí v boji proti terorismu, uvedlo ministerstvo obrany. Tato cvičení probíhají každý rok, vloni byla v Srbsku. Znamená to tedy, že ve čtvrtek začnou do Běloruska přicházet ruští vojáci. Je otázka, zda po cvičení Bělorusko opustí…

Ať vám Pán žehná.















Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Jedni o voze, druzí o koze

Začal zatím asi největší protest taxikářů, který se dotkne nemála pražanů. Nemálo pražanů bude naštváno. Na koho mají být naštvaní, na taxikáře? Proč vlastně pražští taxikáři budou stávkovat? V tomto případě za vším nehledej ženu, ale Uber! I když, tak trochu za tím vším nebo mezi tím vším stojí i žena - pražská primátorka Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Konference Taxislužba v době moderních technologií Dne 5.2.2018 se na pražském Magistrátu, pod patronací paní primátorky, konala konference Taxislužba v době moderních technologií. Organizátorem byl pražský zastupitel a od podzimu minulého roku i poslanec, člen Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny, pan Patrik Nacher (ANO). Tento počin lze v jeho podstatě kvitovat. Došlo k zajímavé, někdy trošku zjitřené, diskuzi mezi zástupci dispečinků (např. Taxi Praha, AAA Radiotaxi, City Taxi, FIX), taxikářů (Asociace koncesionářů taxi, Sdružení českých taxikářů), zástupců státní správy (Ministerstvo dopravy, Ministerstvo financí, Mi

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.