Přeskočit na hlavní obsah

Úterý 22.9.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí, přátelé,

dnes vám jen posílám komentář k návštěvě S. Cichanouské v Bruselu od novináře Franka Viačorky:

„Cílem bruselské návštěvy Sviatlany Cichanouské nebylo uvalovat sankce, ani nutit Evropany přijímat nová usnesení. Její rolí bylo vybudovat vztahy a najít přátele nového postlukašenkovského Běloruska. Každý politik, který se s ní setká, je ohromen její otevřeností a upřímností. Cichanouska se velmi liší od bruselských politiků. Přišla vyprávět příběh Běloruského národního povstání v momentě, kdy všichni byli připraveni naslouchat. Během snídaně s 27 ministry zahraničí EU vyjádřili solidaritu a podporu i ti, kteří jsou vůči Bělorusku skeptičtí. Sviatlana seděla mezi ministrem zahraničních věcí Německa a vysokým představitelem EU Josepem Borrellem. Oba ji pozorně poslouchali a nakonec vyjádřili solidaritu. Sviatlana byla v Bruselu přijata na nejvyšší prezidentské úrovni. Předseda Evropského parlamentu Sassoli ji výslovně podpořil. Je úžasné, že Borrell, který byl ve svých výrocích v srpnu velmi opatrný, se nyní stal velkým podporovatelem demokratického Běloruska. Bělorusko má nyní v hlavním městě Evropy tolik spojenců, jako nikdy v historii. Nejvíce emocionální asi bylo setkání s běloruskou diasporou. Sviatlana a poslanci Evropského parlamentu opustili budovu parlamentu a připojili se k shromáždění. Lidé volali: „Světa! Světa!“ Sviatlana se také setkala s bývalým předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem. Byla to upřímná konverzace. Tusk řekl, že běloruská revoluce je ideálním příkladem mírové revoluce. A celý svět teď Bělorusko obdivuje. Cichanouska se také setkala s Evropskou komisařkou Jourovou. S tou vedla konverzaci o běloruských ženách. Ženské hnutí, které se objevilo během běloruského povstání, překvapilo mnoho Evropanů. Možná Sviatlana neprosadila sankce (Kypr je zablokoval), dohodla se na budoucí podpoře demokratického Běloruska, a to je hlavním výsledkem její cesty.“ V úterý odpoledne se Cichanouska vrátila do Vilniusu.

Dolehly na mě pracovní povinnosti, dlouhý překlad, který musím odevzdat v pátek, ale zítra přitom celý den nebudu doma a nebudu moct pracovat. Proto dnes nic víc nenapíšu a nevím, zda se ozvu zítra. Možná až ve čtvrtek. Pošlu vám pár vzorových textů, které můžete poslat našemu politickému vězni Pavlovi.

Ať vám Pán žehná.








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.