Přeskočit na hlavní obsah

Moje priorita: podpora sportu

Téma podpory sportu je mi blízké proto, že jsem předseda dvou sportovních klubů, předseda Komise pro sport Rady města Benešov a člen výkonného výboru Okresního tělovýchovného sdružení Benešov.
Stojím v čele fotbalového SK Benešov, jehož A tým hraje třetí nejvyšší soutěž (ČFL) a dalších 13 týmů mládeže od dorostů, přes žáky až po přípravky hraje od úrovně české ligy po okresní přebor. I zmíněný A tým je primárně postaven na mladých hráčích, vlastních odchovancích, dohromady v klubu působí přes 240 fotbalistů, primárně do věku 23 let.

Vesnický sportovní klub TJ Úročnice Benešov pak působí na okresní úrovni ve fotbale (1 tým dospělých a 3 týmy mládeže, futsalový tým) a stolním tenisu (1 tým) a celkem sdružuje na 120 osob.

V podstatě dennodenně řeším otázky financování sportu, zejména mládeže, každý rok řeším v obou klubech dotační tituly.
Prioritou, v dnešní době více, než dříve, musí být jednoduchost, transparentnost, predikovatelnost ale i kontrolovatelnost dotací.
V rámci Středočeského kraje je ale nejdůležitější dostatečná výše finančních prostředků, které do sportu půjdou.

Sport v našem kraji je totiž aktuálně podfinancován.
Již jsem se k tomu na svém blogu vyjadřoval dříve, viz článek Podpora sportu v krajích, zejména tom Středočeském.
Zjednodušeně vyjádřeno, porovnejte podporu sportu ve Středočeském kraji, který má cca 1,4 milionu obyvatel, s podporou v Moravskoslezském kraji, který má 1,2 milionu obyvatel.
V roce 2019 cca 70 mil. Kč ve Středočeském kraji x 140 milionu v Moravskoslezském kraji - polovina!
Což je neinvestiční podpora, porovnejme ještě tu investiční:
5,5 mil. Kč ve Středočeském kraji x 90 mil. Kč v Moravskoslezském kraji - to je u nás v SK o něco málo než 6% z MSK.
Nevěříte, tak zde je to černé na bílém, viz slide z nedávné prezentace ANO radního Draxlera na posledním, mimořádném zastupitelstvu Středočeského kraje.


A důkaz z Moravskoslezského kraje je stránka z oficiální příručky Sport v Moravskoslezském kraji.



Takže, u neinvestiční podpory je to 45 Kč na obyvatele ve Středočeském kraji proti 116 Kč v Moravskoslezském kraji.

V programu ODS Středočeského kraje pro tyto krajské volby se dočtete "oblast sportu a tělesné výchovy bude kraj každý rok podporovat částkou nejméně 100 milionů korun".

Tím bychom se dostali na cca 72 Kč roční podpory pro oblast sportu na obyvatele Středočeského kraje.


I já přiložím v případě úspěchu ODS v těchto volbách svoji ruku k dílu směrem k tomu, aby tomu tak bylo!

A víte, proč je to důležité?

Nekonkurujeme si s Moravskoslezským krajem, ale naším hlavním konkurentem je Praha, kterou máme ve svém středu.
Ta nám a možnosti v ní, tahají naše sportovce z našeho kraje, z našich sportovních klubů pryč.
Podpora sportu, zejména mládeže, včetně kvalitních sportovišť v kraji, je základem pro to, aby vaše děti sportovaly přímo v místě svého bydliště či případně v místě, kam chodí do školy a nemusely dojíždět za kvalitní sportovní přípravou do Prahy.
Proto by měl Středočeský kraj sportu věnovat větší pozornost a větší finanční podporu, než tomu je dosud.

Protože sport není jen zábava - sport je prevence, sport je výchova, sport je zdraví!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.