Přeskočit na hlavní obsah

Pátek 21. 8. 2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,

v pátek Pavla Sieviarynce navštívila advokátka – poprvé od jeho uvěznění 7. června! Díky Bohu, podle jejích slov Pavel „vypadá normálně a drží se“, důležité je, že se mu vyhnuly orgie krutostí, které se ve věznici Akrescina odehrávaly. Pravděpodobně bude převezen do vazební věznice v ul. Valadarskaha. Je proti němu vedeno trestní řízení podle čl. 293 (masové nepokoje).

Volha Sieviaryniec, stejně jako stovky dalších lidí, především křesťanů, se v pátek zúčastnila 13 km dlouhého řetězu pokání a modliteb z národního memoriálu Kurapaty k věznici Akrescina. Zmicer Daškievič, který byl hlavním iniciátorem a organizátorem akce, dal rozhovor nezávislému Eurorádiu, kde vysvětlil důvody pořádání akce. Zmicer dlouhodobě zastává názor, že samotný boj proti Lukašenkovi nestačí. Lukašenko není důvod problémů Běloruska, ale následek. Hlavní problém je, že v myslích Bělorusů je hluboce zažraný komunismus, ze kterého národ nikdy nečinil pokání. Proto si v r. 1994 demokraticky zvolili Lukašenku a proto ho 26 let mlčky trpí. NKVD popravila na Kurapatech stovky příslušníků běloruské elity a dnes představitelé běloruské elity sedí ve vězeních (mj. na Akrescina) proto, že se národ nikdy nezřekl komunismu. Uvádí příklad Němců, kteří činili pokání za 2.SV a dnes jsou prosperujícím národem. Proto považuje za nutné šířit pravdu o Kurapatech, o zločinech stalinismu, vyzývat národ k pokání. Pokud toto neproběhne, samotné svržení Lukašenka Bělorusku nepomůže.

Paní Sviatlana Cichanouska provedla svou první tiskovou konferenci. Suverénně odpovídala na otázky rusky i anglicky. Pokud byste se chtěli podívat, jak to vypadalo, záznam je např. zde https://www.youtube.com/watch?v=sv83SDnl9PQ

Lukašenko dnes navštívil další fabriku. Tentokrát se organizátoři postarali, aby na setkání s ním nebyli žádní jeho odpůrci. Kromě jiného Lukašenko dělníkům sdělil, že cílem Cichanouské a lidí kolem ní je, odtrhnout Hrodno a hrodenskou oblast od Běloruska, už tam prý začali vyvěšovat polské vlajky. Vlast je v nebezpečí! (zajímavé je, že nejdříve tvrdil, že Cichanouská vydala svůj program, v rámci něhož chce zpřetrhat vztahy s Ruskem, další den tvrdil, že „už se to ukazuje, že nikdy žádný plán neměla a s tím lezla do politiky“, a teď zase má plán odtrhnout Hrodno; každý den jiná lež, odporuje sám sobě!) Kromě toho Lukašenko potvrdil, že místo žurnalistů, kteří na protest odešli ze státní TV, povolali žurnalisty z Ruska a ti pracují místo nich. A také řekl, že jestli chtějí stávkovat horníci v solných dolech, nevadí to. Po celé Evropě jsou tisíce nezaměstnaných a ukrajinští horníci rádi nastoupí na místo stávkujících Bělorusů (na což Ukrajinci odpověděli, že nikdy nepojedou do Běloruska v roli stávkokazů).

V pátek byly v Bělorusku zablokované všechny hlavní nezávislé informační webové stránky. Ozbrojenci byli v ulicích, pár lidí bylo zadrženo, ale nedochází k žádnému násilí. Pokračovaly mítinky i stávky.

Z věznic vycházejí stále další zadržení (byli odsouzení k 5–10 dnům vězení, tak jim končí tresty) a tím vycházejí najevo další a další svědectví o nelidském mučení a ponižování lidí na Akrescina…

Ruská pravoslavná církev vydala zákaz pro své duchovní, účastnit se pouličních akcí. Postoje jednotlivých církví jsou v tomto velmi rozdílné. Pravoslavní kněží se většinou drží stranou a jejich patriarcha Pavel je otevřeně proruský, v minulosti se opovržlivě vyjádřil o běloruštině, přátelí s Lukašenkem, stihl mu poblahopřát ke zvolení… Poté, co v prvních dnech po volbách proběhly brutální zásahy OMONu a internet zaplavily fotky zraněných lidí, Pavel vyjádřil lítost a odsoudil násilí. Naproti tomu katolický arcibiskup Kandrusievič je vyslovený vlastenec, mluví bělorusky, bohoslužby vede bělorusky, vždy se staví za národ. Odsoudil zfalsifikované volby a násilí. V pátek se setkal s ministrem vnitra. Projednával s ním možnost, aby duchovní mohli navštěvovat zadržené ve věznicích a kromě jiného mu položil otázky: „Proč se staly případy násilí? Proč občan Běloruska pozdvihl ruku proti svému bratru? Proč silové jednotky tak surově zacházely s pokojnými lidmi, kteří nesouhlasí s oficiálními výsledky voleb?“ Odpovědí se nedočkal. Podobné postoje zastává většina katolických kněží. No a protestanti? Ti jsou rozdělení napříč celých spektrem. Najdou se mezi nimi proruští a prolukašenkovští pastoři, stejně jako pastoři, kteří jsou zároveň opozičními aktivisty. Většina ale je kdesi uprostřed. Mluvím tu o vedoucích církví. Pokud jde o věřící jako takové, jsou rozprostření po celém spektru názorů. Mnoho pravoslavných je otevřeně protiruských (včetně několika kněží).

Na víkend se chystají další veliké mítinky v Minsku…

Zůstávejte s Pánem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.