Přeskočit na hlavní obsah

Čtvrtek 27.8.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí přátelé,  

dnes začnu zprávou od Volhy Sieviaryniec, Pavlovy manželky. Konečně – po více než 2,5 měsících – dostala dopis od Pavla. Toto napsala na svou stránku FB: „Od Pavla přišel dopis! To se nedá slovy popsat, jaké to je štěstí! Věřte mi, že jsem ho přečetla stokrát! Píše, že si oholil své krásné vousy (2,5 měsíce neměl možnost se umýt a oholit!) a hlavu si vyholil dohola. Dali mu knihy a noviny z balíčků, které jsem mu předávala do vězení na Akrescina, ale tam mu je nedali. Hodně píše. Modlí se. Myslím, že jestli máte někdo neshody nebo starosti v rodině, tak pro vás mám recept: prostě si představte, že vaši lásku na celé léto posadili do karceru a potom, poslední den před jeho propuštěním, ho zadrželi na neznámo jak dlouhou dobu – a všechny problémy jako mávnutím rukou zmizí. Ale abyste si nemysleli – pocit, že všechno bude v pořádku, mě neopouští.“

Chtěla bych vás povzbudit, abyste Pavlovi poslali dopis. Dopisy jsou pro politické vězně ohromnou podporou a pomocí. Zároveň ale jsou také poselstvím pro správu věznic a další orgány, že se o těch lidech ví i v zahraničí a že za nimi lidé stojí… To je důležité i v situacích, kdy uvězněným poštu nedávají. Nejednou už se stalo, že pod tlakem mezinárodní veřejnosti někomu zmírnili trest, přestali ho mučit nebo ho dokonce propustili. Takže bude fajn, když mu napíšete. Pokud to nedostane do rukou on, dostanou to aspoň jeho věznitelé… Adresa je:
вул. Валадарскага, 2
СІЗА-1
220030 Мінск
Севярынец Павел Канстанцінавіч

Včera jsem psala, že OMON zablokoval lidi v kostele. Ve čtvrtek proti takovému jednání podali protest vedoucí řkc. Arcibiskup Kandrusievič prohlásil, že je to jednání, které porušuje zákony lidské i Boží a požádal potrestání viníků  v souladu s ústavou. Věřící a další lidé provedli protestní pochod a u červeného kostela se shromáždilo asi 2000 lidí. Věřící se postavili v řetězu kolem kostela, OMON byl opět na místě a bránil lidem ve vstupu do kostela. Pak začali lidi zadržovat. Nejprve se cíleně zaměřili na novináře ze všech médií. Celkem bylo v Minsku ve čtvrtek zadrženo téměř třicet novinářů včetně zahraničních. Kromě toho začali z davu kolem kostela vytahovat chlapce a odvádět je do antonu. Ani novináři ani demonstranti nekladli při zadržování odpor, nechali se pokojně odvést – díky tomu vše probíhalo bez násilí. Dohromady ale bylo zadrženo téměř 200 lidí! Je to již několikátý den, kdy se vrátilo zadržování lidí ve velkém, i když alespoň – díky Bohu – bez násilí. Probíhají soudy, rozsudky pro některé znamenají pokuty, pro jiné několikadenní vězení.

V českých médiích jste jistě zaznamenali zprávu, že Putin Lukašenkovi slíbil, že vytvoří policejní zálohu, která by v případě potřeby pomohla v Bělorusku. Uvedl, že „ruské síly nebudou použity, pokud extremistické prvky v Bělorusku nepřekročí meze a nezačne rabování, zapalování automobilů a podobně“. No, nic takového v Bělorusku normálně nehrozí. Západní média s údivem píšou o neuvěřitelné disciplíně Bělorusů – po městě jde dvousettisícový dav, a oni obcházejí květinové záhony, sbírají po sobě odpadky a ulice přecházejí na zelenou! Je tom opravdu neobvyklé. Problém by ale mohli vytvořit provokatéři, kteří samozřejmě na ulicích mezi demonstranty pracují. Lidé si na ně dávají pozor, několik jich identifikovali a jejich podobu, někdy i jméno zveřejnili na internetu.

Z Běloruska se vrátila novinářka Petra Procházková. Odjela tam, když začaly nepokoje. Ona to je taková dobrodružná povaha a země bývalého SSSR jí nedávají spát :-) Trochu Petru znám a je to velmi zasvěcený a objektivní člověk. Zde jsou její reportáže https://denikn.cz/426703/beloruska-krize-zive-reportaze-primo-z-mista/ – jsou ale placené (já je předplacené nemám).

Pán vám žehnej








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.