Přeskočit na hlavní obsah

Úterý 29.9.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Milí, přátelé,

lavní zprávou úterka je setkání Sviatlany Cichanouské s Emanuelem Macronem, které se odehrálo ve Vilniusu. Paní Sviatlana pak poskytla rozhovor rádiu Svaboda, kde řekla, že setkání trvalo půl hodiny a „bylo vidět, že se pan Macron orientuje v událostech v Bělorusku a podporuje běloruský národ. Podporuje nás v tom, že krizi je nutno vyřešit pomocí rozhovorů.“ Více si o tomto setkání můžete přečíst v češtině zde https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3194349-evropa-mela-pri-budovani-miru-pracovat-s-ruskem-uvedl-macron-v-litve Rusko si nedalo ujít příležitost setkání okomentovat. Tiskový mluvčí Putina Dmitrij Pjaskov prohlásil: „Prezident Francie se setkal s běloruskou občankou. V tuto chvíli to nemůžeme hodnotit jinak: je to právo jak francouzského prezidenta, tak této běloruské občanky. Respektujeme jeho i její práva. Zdá se, že prezident Francie tuto občanku Běloruska podporuje, tak to chápeme.“ V příštím týdnu se S. Cichanouska má setkat s Angelou Merkelovou.

Po setkání Macrona s Cichanouskou Rusko uvalilo sankce na pobaltské země. Je to odpověď na to, že Litva, Loryšsko a Estonsko již v předchozích týdnech zavedly sankce na Bělorusko.

Téma sankcí létá vzduchem všude: Británie a Kanada uvalily sankce na Alexandra Lukašenka, jeho syna Viktora a na šest dalších lidí z Lukašenkova okolí. Evropa zvažuje ekonomické sankce proti Bělorusku, proti tomu ale vystupuje S. Cichanouská – ekonomické sankce nejvíc ublíží prostým lidem. Cichanouska volá po sankcím proti konkrétním osobám, včetně Lukašenka.

V pondělí měl po 10 dnech vězení vyjít na svobodu pravoslavný kněz z Homelu, otec šesti dětí, Uladzilsau Drabyšeuski. Místo toho ho odvezli k dalšímu soudu a odsoudili ho k dalším 15 dnům za účast na pochodu 6. září. Báťuška Drabyšeuski se pravidelně účastnil demonstrací s transparentem „Zastavte násilí“.

A Homel ještě jednou: po nedělní demonstraci 27. září byl zadržen podnikatel Herman Sniažkou a o dva dny později i jeho manželka Nadzieja. Jejich dvě nezletilé děti byly předány do sociálního zařízení. Je to podobný případ, jako byl nedávný v Minsku: i zde mají tyto malé děti hned tři zletilé sourozence, kteří by se o ně mohli po dobu nepřítomnosti rodičů postarat, ale úřady raději děti svěří do sociální péče…

Možná jste zaznamenali, že spisovatelka Světlana Alexijevičová odjela z Běloruska. Protože jsem u nás v TV slyšela informaci zase poněkud jinou, než čtu v běloruských zdrojích, píšu, co uvádějí Bělorusové: Alexijevičová odjela do Německa k lékařům (má dlouhodobé zdravotní potíže a občas se tam léčí) a zároveň pojede do Itálie přebrat nějakou cenu. Hodlá být v zahraničí měsíc a pak se chce vrátit do Běloruska.

Jeden běloruský poslanec Sovětu Běloruské republiky přišel na zajímavý nápad, jak dostat do státní kasy nějaké peníze. Navrhl, aby za každou národní bílo-červeno-bílou vlajku, za její použití nebo výrobu, byla vybírána pokuta ve výši v přepočtu asi 1600–6500 Kč, a pokud bude člověk přistižen opakovaně, pak v každém dalším případě asi 3200–12 000. Dotyčný pán tím chce zabránit šíření nezaregistrované symboliky a chce, aby se to vztahovalo i na oblečení nebo třeba na nálepky na telefonu. No, kdyby se mu něco takového povedlo zrealizovat (je to nesmysl), za jednu neděli, kdy po celém Bělorusku bývá v ulicích celkem kolem 600 000 lidí, by si trochu vydělali :-)

Katolická církev čelí dalšímu útoku, tentokrát přišel ve formě prohlášení z Moskvy. Tvrdí se v něm, že ruská rozvědka odhalila hrozby atentátu na katolického kněze v Bělorusku. Američané se prý bezprecedentně vměšují do politické situace a náboženského života v Bělorusku. Snaží se vyvolat rozkol mezi katolickou a pravoslavnou církví, snaží se řkc zatáhnout do politiky. Kněží prý dostávají pokyny, aby otevřeně kritizovali režim, a to i během bohoslužeb nebo procesí, a prováděli propagandu mezi věřícími. Američané prý čekají, že to přinutí běloruské úřady, aby tvrdě zasáhly proti katolické církvi. Extremističtí odpůrci běloruského režimu, kteří se skrývají v zahraničí, prý mají plán provokace: zatčení, zranění nebo dokonce vražda jednoho z autoritativních kněží. Počítají s tím, že to výrazně zvýší protivládní nálady mezi katolíky a ti se začnou aktivněji účastnit pouličních protestů. Jakou roli v tom má hrát arcibiskup Kandrusievič, kterého už měsíc odmítají vpustit do Běloruska, není jasné. Kněz Jury Sanko na to zareagoval slovy, že „řkc nikdy nebyla v politice a nezabývala se politikou. Pokud se nás snaží dostat do konfliktu s pravoslavnou církví a s jinými denominacemi, je to absurdní a falešné. Ať se o katolické církvi říká cokoliv, ať proti ní podnikají cokoliv, my se vždycky modlíme. To je naše hlavní zbraň. Modlíme se za věřící, za vlast i za své nepřátele.“

A víc už se zase nevejde.




Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.