Přeskočit na hlavní obsah

Sobota a neděle 3. - 4.10.2010

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Drazí přátelé,

Bělorusko má za sebou další protestní víkend.

V sobotu se tentokrát nekonal velký pochod. Protože v minulých týdnech sobotní ženské pochody byly tvrdě potlačovány, tentokrát dámy zvolily jinou strategii: namísto velkého pochodu vyrazily do měst skupinky dvou, tří, čtyř žen s květinami v rukou, které se prostě procházely po ulicích. V Minsku to byly stovky a stovky žen. Strategie zafungovala, k žádným zadržením nedošlo.

V neděli po celé zemi probíhal „Pochod za osvobození politických vězňů“. To byl 57. den protestů! Do Minsku stáhli nevídané množství vojenské techniky. Znovu zahradili všechna pro režim důležitá místa. V centru nestavělo metro. Mnohé restaurace a nákupní centra byly na přísný příkaz úřadů až do 16.00 zavřeny (v minulosti se v nich ukrývali demonstranti před útoky OMONu). Internet nefungoval. Hned na samotném začátku začalo zadržování lidí. Odehrávaly se cílené hony na žurnalisty. Do boje s demonstranty vyrazila vodní děla. Po celé zemi bylo zadrženo 200 lidí. Výsledek? Navzdory všem překážkám v Minsku vyšlo znovu více než 100 000 lidí, novináři tvrdí, že jich bylo více než před týdnem. (naše média jako vždy uvádí "několik desítek tisíc"; ale záběry z dronů jsou jasné, s jejich pomocí je možné spočítat účast velmi přesně; tyto údaje nemluví o několika desítkách tisíc, ale o více než sto tisících) Průvody lidí prošly celým městem a došly k věznici na ul. Akrescina, kde sedí část politických vězňů a kde probíhalo mučení lidí v prvních dnech po volbách. Před věznicí lidé nechali květiny a spoustu vzkazů, které i přilepily na zdi či dveře vězení.

K perličkám nedělního protestu patřila vodní děla. V jednom případě lidé obstoupili vodní dělo (auto), když začalo stříkat, podařilo se jim zboku otevřít kryty a vytáhnout nádobu s obarvenou tekutinou, připravenou ke stříkání na demonstranty. Obsah nádoby vylili na silnici. Ve výsledku se „vodomet“ rozbil a místo do stran začal stříkat vodu nahoru jako fontána. Poté rychle odjel pryč za velkého skandování davu. Druhý vůz vodního děla se rozbil sám od sebe, také začal stříkat dohůry, a to tak, že vydatně zkropil okolostojící OMONovce. Videa z obou případů jsou všude na internetu a stala se skutečným hitem nedělní akce v Minsku.

Ve Vitebsku v neděli dopoledne zadrželi Taccianu Sieviaryniec, matku Pavla. Odvezli ji na služebnu, sepsali s ní protokol, podrželi ji tam pár hodin a pustili ji.

V nedávno uplynulých dnech přivezli do jedné z minských nemocnic v kritickém zdravotním stavu vězně Dzjanise K. z věznice na Akrescina. Tento muž měl mnoho velmi vážných zranění, mezi jiným zlomeniny lebky. V záchrance stihl říct zdravotníkům, že ho zbili dozorci na Akrescina. V nemocnici byl celou dobu v kómatu, prodělal několik operací, ale navzdory vší péči zemřel. Administrace věznice k tomu vydala prohlášení, že obvinění z bití jejich zaměstnanci jsou lživá a že muž spadl z horního patra palandy a způsobil si zranění pádem… Podaří se někdy pachatele takovýchto zvěrstev potrestat…?

Světlana Aleksijevičová je nyní v Itálii, kde při přebírání literární ceny dala rozhovor novinářům. Kromě jiného řekla, že nikdy nechtěla žít v emigraci a docela určitě má v plánu se vrátit do Běloruska. Je ale možné, že ji do Běloruska nepustí, stejně, jako to udělali některým jiným režimu nepohodlným lidem.

Sviatlana Cichanovič vyráží na další svou služební cestu jako národem zvolená představitelka Běloruska. V následujících dnech navštíví Německo, kde se v úterý setká s Angelou Merkel a s ministrem zahraničních věcí, a dále pojede do Bratislavy, kde navštíví konferenci Globsec Bratislava Forum. A na dny 9. – 11. listopadu je plánována její návštěva v Praze!

Více zase zítra.

Buďte s Pánem.























Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.