Přeskočit na hlavní obsah

Pátek 18.9.2020

Tento a další dopisy z Běloruska zveřejňuji na přání a se svolením jejich autora, ovšem bez uvedení jeho identifikace (též jeho přání).

Zveřejňovány jsou bez jakýchkoliv obsahových úprav.

Zdravím vás, přátelé.

Bělorusové mají před sebou další víkend, na který chystají velké akce. V sobotu bude „Den národní vlajky“ = velké vyvěšování bílo-červeno-bílých vlajek a pochody žen, v neděli velký „Pochod spravedlnosti“. Sviatlana Cichanouska vyzvala všechny, kdo podporují Bělorusko, aby se 20. září připojili ke Globálnímu dni solidarity s Běloruskem. Už jsem psala, že ve skutečnosti to bude celý týden 20. – 26. září). Také v ČR se můžete připojit. Pokud nevíte jak, inspiraci najdete například zde https://www.facebook.com/events/4447361028667733/  

Dostala jsem dotaz, kde se dá sehnat národní běloruská vlajka. Podle mne je nejjednodušší a nejlevnější si ji prostě ušít :-) Ale zeptala jsem se kolegů Bělorusů a zde jsou odpovědi: dá se objednat zde https://www.vlajky24.cz/?hledej=B%EClorusko (jen musíte zvolit tu správnou, abyste si nekoupili Lukašenkovskou); dále se nabídla jedna žena, že ji může na zakázku ušít – najdete ji zde https://www.facebook.com/KaterinaHornik; a do třetice vlajku na zakázku může ušít i https://www.facebook.com/anastasiya.zubok. Tak máte-li zájem, máte zde několik tipů :-)

Sviatlana Cichanouska včera oznámila, že pracují nad sankčním „seznamem Tarajkouského“. Tarajkouski se stal první obětí letošních protestů. Seznam obsahuje jména, adresy a fotografie lidí, kteří se podílejí na násilí. Jsou tam ozbrojenci, které se podařilo identifikovat, vězeňští dozorci, soudci a další osoby. Jednou bude seznam sloužit jako podklad pro soudy. Zároveň také skupina zahraničních právníků připravuje dokumenty, na základě kterých bude Lukašenko obviněn před Mezinárodním soudním dvorem v Haagu. Měl by se mimo jiné zodpovídat za násilí vůči demonstrantům v prvních dnech protestů po prezidentských volbách 9. srpna. Právníci shromažďují svědectví poškozených občanů. Zatím to může všechno znít jako nějaká fantazie, ale přijde den, kdy bude dobře mít takové věci připravené…

Rada OSN pro lidská práva měla v Ženevě v pátek mimořádnou debatu o situaci v Bělorusku. S. Cichanouska prostřednictvím videokonference vystoupila v debatě a mj. uvedla: „Znovu opakuji naše přání zapojit se do dialogu s úřady a nalézt mírové řešení krize, která zasáhla naši zemi.“ Oficiální zástupce Minsku v při OSN J. Ambrazevič požadoval zastavení tohoto vysílání, protože prý projev samozvanců není v OSN přijatelný. Zpochybňoval násilí vůči zadrženým a pohřešovaným osobám během protestů v zemi jako nepodložená obvinění. Podpořily jej Rusko, Čína a Venezuela. Prohlásily že Rada OSN pro lidská práva porušila formát naléhavé debaty a požadovaly, aby vystoupení Cichanouské nebylo vysíláno. Zástupci západních zemí v tom porušení neviděli a vystoupení bylo odvysíláno.

Do Lotyšska přijelo na léčení prvních 6 lidí, kteří byli těžce zranění při represích nebo mučení ve vězení. Česká republika se také zavázala takové lidi přijmout, tak doufejme, že tomu dostojí a že to nebude trvat dlouho.

Rozpolcenost pravoslavné církve je možné dobře ilustrovat na dvou příkladech. Ve čtvrtek byl v Minsku ten prolukašenkovský „sjezd žen“, o kterém jsem psala včera. Na tomto setkání vystoupila abatyše jednoho z pravoslavných ženských klášterů a odsoudila demonstrace, potupila národní běloruskou symboliku, podpořila Lukašenka. (V pátek vedení církve vydalo prohlášení, že abatyše sdílela osobní názor, který nemusí být názorem celé církve.) No a v Homelu byl v pátek pravoslavný kněz Uladzimir Drabyšeuski, otec 6 dětí, odsouzen na 10 dnů vězení za to, že pravidelně chodil na protestní akce a pochody, také sám stál s transparentem „Zastavte násilí!“ Minulý týden se ho „neznámí lidé v civilu“ pokusili několikrát zmocnit, ale lidé na ulici jej vždy ubránili. Tak mu poslali předvolání a on šel v pátek ráno na milici. Na svém FB napsal, že si pro případ zadržení vzal s sebou knihy. To se mu vyplatilo, protože už se opravdu nevrátil.

Už jsem psala, že sídliště měst žijí různými akcemi – koncerty, pouličním divadlem apod. Kromě jiného si také lidé začali vymýšlet nové vlajky svých čtvrtí nebo i měst. V příloze posílám několik ukázek „vlajek“ některých čtvrtí Minsku – většinou námět vychází z názvu čtvrti.

V příloze najdete prorockou přímluvu za Bělorusko, kterou poslala jedna z vás. Myslím, že je moc dobrá a že ji můžeme přijmout.

Animace, kterou jsem vám včera posílala, se vám líbila. Tak dnes vám posílám odkaz na píseň-modlitbu, kterou bělorusky otextovali a nahráli v mém nejmilejším sboru Jan Pradviesnik v Minsku. https://www.youtube.com/watch?v=r7tLgdYu6qc

Mějte se hezky.










Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.