Přeskočit na hlavní obsah

Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější

Aktualizace

HAPPENING „PRO VŠECHNY SLUŠNÝ LIDI“

Dne 4.10.2018 se konalo, den před započetím komunálních voleb, jednání Zastupitelstva města Benešov.
Do sálu, kde se konalo, zástupci vládnoucí koalice umístili tuto zeď vzkazů, prý od slušných lidí.


Tato zeď ale byla výsledkem předchozího meetingu na náměstí, který den před konáním voleb není možné chápat jinak než jako předvolební.


Kdo je z Benešova ví, koho zástupci na této fotografii dominují. Zástupci současné koalice, respektive zástupci současné koalice kandidující za tyto strany a hnutí v nadcházejících komunálních volbách: ANO, ČSSD, tzv. Nový Impuls.
Když se proti umístění této tabule v jednácím sále v rámci zasedání Zastupitelstva města ohradila opozice, s tím, že je to produkt předvolebního meetingu svolaného místostarostou Jiřím Švadlenou, tento prohlásil, že to tak není, že on tuto akci nesvolával, že šlo o setkání slušných lidí a že předvolební meeting ANO byl před touto akcí, toto už nebyla akce ANO a jeho.
Proč je prý na Facebooku uveden jako organizátor této události neví.
Zřejmě v tu chvíli asi zapomněl, že je v "Přehledu oznámených veřejných shromáždění na území města Benešov" uveden jako svolavatel, což by tak nebylo, pokud by předtím nepodal příslušné oznámení.

Osobně si nemyslím, že zapomněl, ale že lhal!

Původní článek

V Benešově, podobně jako v jiných městech a obcích, vrcholí kampaň pro komunální volby.
Někteří se prezentují na sloupech veřejného osvětlení (formou plakátů, aby bylo jasno), někteří billboardy, někteří na plotech, někteří na reklamních stojanech, někteří v médiích, někteří všude.
To je v pořádku, každý politický subjekt si může svobodně a otevřeně, pokud neporušuje příslušnou legislativu, volit formu a intenzitu předvolební propagace.
V pořádku není, když některý z politických subjektů získává výhodu v médiích, které jsou financovány z veřejných rozpočtů, z prostředků Města Benešov například.
Nebo, když Město nezajistí rovné příležitosti prezentace na plochách, které jsou financovány z jeho prostředků.

Radniční listy

Město Benešov, vydává od září roku 2016 Benešovské radniční listy, dříve Zpravodaj města, který byl vydáván od ledna 2011.
Respektive, vydává je městem 100% vlastněná společnost Kulturní a informační centrum, dnes s.r.o., dříve příspěvková organizace.
Od zmíněného prvního vydání Benešovských radničních listů (září 2016) je jejich 4. stránka vyhrazena "vyjádření všech politických subjektů zvolených do Zastupitelstva města Benešov" (takto je to v záhlaví stránky uvedeno).
V rámci této stránky se tedy vyjadřovali i zastupitelé František Rousek a Pavel Dvořák, v komunálních volbách v roce 2014 kandidující za TOP 09.
Za tento subjekt se také na předmětné stránce vyjadřovali. Protože později přestali mít s touto politickou stranou cokoliv společného, tak jejich příspěvky nebyly buď přiřazeny žádnému subjektu a nebo u nich byli označeni za nezávislé zastupitele.
V zatím posledním zářijovém čísle roku 2018 Benešovských radničních listů je však vyjádření zastupitele Františka Rouska přiřazeno politickému subjektu "Nový Impuls pro Benešov".
Takový politický subjekt ale v minulých volbách nekandidoval, nezískal tak žádného zastupitele a nemůže tedy být na stránce "vyjádření politických subjektů zvolených do Zastupitelstva" uveden!
Takový subjekt kandiduje v letošních komunálních volbách a ano, pan František Rousek je na jeho kandidátce, stejně jako pan Pavel Dvořák, manažer společnosti Kulturní a informační centrum, tedy té společnosti, která zajišťuje vydávání tohoto měsíčníku Města.
Jde jednoznačně o zneužití tohoto periodika, vydávaného z prostředků rozpočtu Města, tedy z veřejných peněz, k předvolební propagaci "nového" politického subjektu, který postavil kandidátku a uchází se nově o přízeň voličů.
V čím zájmu k této propagaci dochází, v čím zájmu dochází k porušování pravidel politické soutěže?
V Benešově tento rok kandiduje více nových subjektů, než jen tento, proč a na čí odpovědnost je tento protěžován z veřejných peněz, z peněz nás všech?
Jde o zneužití Radničních listů současným vedením Města a nebo představiteli společnosti Kulturní a informační centrum?
Poslal jsem tedy na vedení Města dne 17.9.2018 podnět (jeho celé znění), ve kterém žádám vysvětlení a nápravu stavu alespoň ve formě zveřejnění seznamu všech v Benešově v komunálních volbách kandidujících subjektů, zveřejnění na webu a Facebook stránce Města, protože příští Radniční listy vyjdou až po volbách.
Dne 24.9.2018, v mnou požadovaném termínu (do týdne), jsem kupodivu obdržel odpověď a toto musím vedení Města přičíst k dobru, protože odpovídat mi vůbec nemuselo a vůbec ne v této zkrácené lhůtě.
Tím ale moje "pochvala" končí, protože stanovisko k mému podnětu je samozřejmě zamítavé.
Z textu uvádím (celé znění k dispozici zde):
"Město vnímá od počátku vydávání Benešovských radničních listů zveřejňované příspěvky v části anketní otázka jako vyjádření politických subjektů zvolených do zastupitelstva, tedy vyjádření zastupitelů,  protože právě oni jsou těmito zvolenými subjekty. Za zvolené subjekty jsou tedy považováni jednotliví zastupitelé a nikoliv politická strana či hnutí."
Tak on ten politický subjekt je každý zastupitel!
Věříte tomuto vyjádření, věříte tomu, že takto to opravdu od počátku vydávání Benešovských radničních listů bylo myšleno?
Proč tedy od počátku jejich vydávání a této stránky byla na ní dodržena rovnost vyjádření politických subjektů ve smyslu politických stran a hnutí zvolených do zastupitelstva?
Vždy od každé politické strany byl jeden příspěvek, pokud ten ho dodal.
To nemuselo být, při logice uvedené v odpovědi na můj podnět by přece mohli být příspěvky třeba jen od zastupitelů ANO nebo ČSSD.
A jak si pak lze při tomto zdůvodnění vysvětlit to, že v tom samém čísle Benešovských radničních listů, kde je uveden u zastupitele politického subjektu Františka Nový Impuls, je pod nadpisem STAN Spolu pro Benešov uveden příspěvek Svatopluka Česáka, který není zvoleným zastupitelem.
Lze si to vysvětlit jedině jako účelovou lež!


Pro jistotu zde uvedenu výňatek ze stanoviska Ministerstva vnitra k tématu Volební kampaň ve volbách do zastupitelstev obcí (celý text zde):
... volební zákon neupravuje ani zákaz využívat k volební kampani komunikační média kraje, obce či městské části nebo právnické osoby, která je ovládána krajem nebo obcí. V této spojitosti je ovšem případné upozornit na judikaturu, konkrétně usnesení Městského soudu v Praze ze dne 13. 11. 2014 (sp.zn. 9 A 344/2014 - 61), v němž soud uvádí: "Volební zákon upravuje pravidla volební kampaně velice kuse v ust. § 30. Obecně je tak třeba uvést, že tiskoviny, jejichž vydavateli jsou obce, mají svou povahou blíže k veřejnoprávním médiím než k plochám pro vylepování volebních plakátů. Pokud zákon nezakazuje použit pro volební kampaň periodika obcí, pak platí, že je lze pro volební kampaň použít, při zachování rovnosti přístupu volebních stran. Tiskoviny, vydávané jako obecní zpravodaje, tím, že jsou v rukou veřejné moci, musí zachovávat korektnost a neutralitu …".
Jistě, nejspíše ze strany Města přijde reakce, že Benešovské radniční listy nejsou vydávány Městem, ale obchodní společností Kulturní a informační centrum Benešov, s.r.o. a technicky to je pravda, prakticky však jde o společnost 100% vlastněnou Městem a její provoz je financován z prostředků Města, jen v roce 2018 je v rozpočtu města na její provoz vyhrazena částka více jak 14 mil. Kč (na investice pak více jak 31 mil. Kč).
Uvidíme, jak tedy Město Benešov odpoví napodruhé (plné znění mojí reakce na jejich první odpověď k dispozici zde).

Zásada rovnosti

Zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, ve svém § 30, odst 1. říká: "Pro volební kampaň starosta může vyhradit plochu pro vylepení volebních plakátů, a to nejméně 10 dnů přede dnem voleb. Možnost jejího využívání musí odpovídat zásadě rovnosti kandidujících volebních stran."
Město Benešov nedávno investovalo do nových vývěsek, plakátovacích ploch, nyní je jich po městě 9, zbývá instalace zatím asi poslední desáté.
Na jednom z předchozích jednání Zastupitelstva města Benešov pan místostarosta Švadlena tvrdil, že pro volební kampaň budou tyto plochy k dispozici zdarma.
Není tomu tak, obsluha těchto ploch byla svěřena společnosti Obslužná spol. s r.o. a ta dle svého ceníku (viz tato stránka) účtuje všem.
Pokud by snad někdo chtěl tvrdit, že to není za pronájem, ale za vylepení těch plakátů, tak tomu určitě neodpovídá sazba účtovaná denně (to je pronájem, výlep by byl za kus, za úkon).
Co je ale podstatnější je, že vedením Města, konkrétně dle příslušného ustanovení zákona starostou, nebyla zajištěna zásada rovnosti kandidujících volebních stran, a to proto, že starosta ve smyslu tohoto ustanovení nekonal!
Nikdo tedy nic neporušil, kromě slibu pana místostarosty o tom, že budou plochy pro volební kampaň zadarmo, to je třeba si říci, ale tímto nekonáním a současně tím, že u některých politických subjektů byl dle jejich prohlášení přístup na tyto plochy umožněn až po urgencích (prvotní odpovědi byly ve smyslu "už tam není volno"), došlo k narušení rovnováhy politické soutěže, v čí prospěch dokladuje obsah většiny těchto plakátovacích ploch.


Nicméně, zamysleme se nad tím, proč nebyl dodržen příslib pana místostarosty Švadleny učinený na jednání Zastupitelstva města, že ty plochy budou pro kandidující subjekty na volební kampaň zdarma?
Protože, pokud by byl, musela by být starosta ve smyslu zákona č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí, ve svém § 30, odst 1. konat a zajistit zásadu rovnosti.
To se ale asi někomu nehodilo!

Co dříve nešlo dnes již jde

Pro tuto kapitolu si vypůjčím text a obrázky z příspěvku STAN Spolu pro Benešov na jejich Facebook stránce:
"Před rokem jsme žádali Město Benešov o pronájem veřejného prostranství v ulici Nádražní při přejezdu mostu nad železnicí k vyvěšení banneru v souvislosti s propagací kandidáta STAN do Poslanecké sněmovny. Město naši žádost zamítlo! A dnes se na stejném místě na nás směje jiná kandidátka".


Jde zase o tu samou kandidátku, jde o ty samé lidi, úzce spjaté se současným vedením Města.
Evidentně se tedy v Benešově měří dvojím metrem!

"Všichni jsme si rovni, ale někteří jsou si rovnější" - kniha Farma zvířat, autor George Orwella

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.