Přeskočit na hlavní obsah

Kolečka mezi koly

Tak máme za sebou 1. kolo prezidentských voleb a před sebou očekávané 2. kolo. Intenzivně se řeší výsledky 1. kola, předpoklady pro 2. kolo, kdo koho podporuje, proti komu se vymezuje atd.
Země bude tímto mezi koly žít, respektive ta část občanů, které to vůbec zajímá (a to není nijak hanlivé vůči těm, které to nezajímá).
Nicméně, i mezi koly se na domácí politické scéně odehrají další velmi důležité věci, některé neméně důležité, než je to ono 2. kolo prezidentských voleb.
A nemálo z nich se koncentruje do zítřejšího data 16.1.2018.
Zrekapitulujme si, co vše nás tento den čeká:

1. Jednání mandátového a imunitního výboru PS, při kterém bude vyslechnut bývalý policista Jiří Komárek – prosazeno na návrh SPD hlasy ANO – cílem je profesní a morální diskreditace hlavního vyšetřovatele v kauze Čapí hnízdo, pana Pavla Nevtípila, ale člověkem, o jehož profesním a morálním kreditu lze s úspěchem minimálně pochybovat, neb je, byť nepravomocně, odsouzen za to, že zveřejnil informace, které zveřejnit nesměl, odvolával se na „veřejný zájem“ – i nyní bude určitě mandátovým a imunitním výborem „vyšetřován“ ve veřejném zájmu.

2. Na tom samém jednání by mělo být vydáno doporučení mandátového a imunitního výboru o vydání či nevydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, což se může zdát jako nepodstatné, protože stejně nakonec rozhodne plénum Poslanecké sněmovny, a to možná dokonce taktéž již zítra, ale lze důvodně předpokládat, že poslanci některých stran si rozhodnutí výboru, kde má většinu ANO a SPD, vezmou jako alibi pro své rozhodnutí o nevydání. Přitom ale zrekapituluji, že už o tomto jednou PS hlasovala, oba vydala, od té doby se v rámci policejního vyšetřování nic nového nestalo, naopak zde máme nově na stole zprávu OLAF a požadavek EU na to, aby výdaje na Čapí hnízdo nebyly hrazeny z jejich dotací, protože předmětný projekt neodpovídá předmětným kritériím a je podezření, že při žádosti o dotaci došlo k podvodu, úmyslnému podvodu.

3. S tou samou kauzou Čapí hnízdo souvisí i další událost, která připadá na toto datum, a to jednání Výboru Regionální rady ROP Střední Čechy, které se koná na Středočeském Krajském úřadě; členové VRR mají k dispozici zprávu OLAF ke kauze Čapí hnízdo a měli by teoreticky rozhodovat o doporučení OLAF, tedy o vyjmutí projektu Čapí hnízdo, respektive výdajů s ním souvisejících z financování v příslušném operačním programu – na tomto je zajímavé, že složení tohoto výboru odpovídá ještě minulé krajské koalici, ustanoveno bylo v listopadu 2016 a současná krajská koalice ho ještě nevyměnila, takže početně je složení následující
  • STAN - 4
  • ANO - 3
  • ODS - 3
  • TOP09 - 2
  • ČSSD - 1
  • KSČM - 1
V 15ti členné radě má tak většinu STAN+ODS+TOP09 (9 členů) a lze tedy předpokládat, že výbor nebude pro vyjmutí projektu; nicméně finálně stejně rozhodne Ministerstvo financí, navíc lze předpokládat, že při nejbližší možné příležitosti budou členové VRR převoleni (příští jednání Zastupitelstva Středočeského kraje je 29.1.2018).

4. V rámci 6. schůze PS by měla proběhnout volba předsedy stále komise PS pro kontrolu GIBS, na kterého je navržen Zdeněk Ondráček, poslanec KSČM, bývalý policista, za minulého režimu (to je zatím ten před rokem 1989) byl členem Pohotovostním útvaru Veřejné bezpečnosti a je známý svým TV vystoupením, ve kterém obhajoval zákrok tohoto útvaru proti demonstrantům při tzv. Palachově týdnu na začátku roku 1989, přičemž jsme od něj od té doby nikdy neslyšeli ani slovo ve smyslu omluvy.

5. V rámci 5. schůze PS by mělo proběhnout hlasování o vyslovení důvěry vládě ANO - Andreje Babiše, který pro ni nemá vyjednanou příslušnou podporu, alespoň tak lze soudit na základě dosavadních vyjádření všech představitelů dalších politických stran v Poslanecké sněmovně zastoupené. Nicméně, nechme se překvapit, koalice ANO+SPD+KSČM zatím spolehlivě funguje a může se nám do tohoto dění odrazit i výsledek 1. kola prezidentských voleb a vyhlídky výsledku kola 2.

To vše ukazuje, že mezi koly se nebude odehrávat jen další část prezidentské kampaně, ale nemálo důležitých událostí, které nám mohou naznačit, jak na tom v naši zemi vlastně jsme.
Podaří se ANO/Andrejovi Babišovi, v soukolí s SPD a KSČM, ukrájet další kolečka salámu naší demokracie a základních morálních polistopadových hodnot, nebo se konečně někde mezi kolečky zasekne a přestane ten salám ukrajovat?

Mezi koly to bude o tom, jak to bude s kolečky. Jde o to, co nám do toho druhého kola zbyde a co si vlastně v tom druhém kole budeme případně chránit.
Do jakého sedmnáctého, tentokrát ledna, se vlastně probudíme?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

48. pěší pluk v Benešově - Táborská kasárna

Život je plný překvapení. Naštěstí i těch pozitivních. Provozuji Facebook stránku Táborská kasárna . Jde o místo pro Benešov nejen historicky významné. Oslovil mě v této souvislosti právě prostřednictvím zmíněné stránky Jan Bláha, mladý člověk se zájmem o historii. Historii rámovanou jeho předkem, pradědečkem, ale díky tomu se pohybuje i v okolí toho "rámu" a díky tomu mě právě oslovil. S historií Táborských kasáren se nejvíce mluví o 102. pěším pluku. Nicméně s Benešovem, s Táborskými kasárnami, je spojen i 48. pěší pluk, který právě na 102. navazoval, viz tyto základní údaje: Pěší pluk 48 [1920-1938] Velitelství pěšího pluku vzniklo 1. října 1920 v rámci unifikace branné moci přejmenováním z velitelství 102. pěšího pluku na základě výnosu Ministerstva národní obrany, čj. 5.700-org.1919 Nacházelo se v Benešově a od září 1936 v Jaroměři, podléhalo velitelství 10. pěší brigády [1920-1937] a od ledna 1938 velitelství 13. divise [1937-1938]. Pluk nesl od ř

Já, kandidát - volby do Poslanecké sněmovny 2021

 Na kandidátce koalice SPOLU jsem ve Středočeském kraji třetí❗️ Tedy, třetí od konce. Co však osud zase vymyslel - zase mi přihrál to číslo 33.

Námitka vznesená na Valné hromadě OFS Benešov

Moje vyjádření jako nově zvoleného předsedy OFS BenešovNevím, jestli mi přísluší vůbec tuto situaci komentovat, ale kvůli četným a množícím se dotazům tak činím.